Pe parcursul celor aproape patru mandate la Primăria Constanței, Radu Mazăre a reușit să intabuleze abuziv aproape tot taluzul orașului, în ciuda celor patru acte legislative care stabilesc clar că falezele reprezintă domeniu public al statului – bun inalienabil, iar înstrăinarea și construirea pe aceste terenuri este…interzisă.
Deși este ilegal, Mazăre a împroprietărit cu aceste terenuri, direct sau prin interpuși, sute de persoane din sfera sa de interese – relatează, într-o anchetă susținută, jurnaliștii constănțeni de la DobrogeaLive.
După mai multe încercări nereușite de a modifica taluzul în vederea unor construcții – acțiuni împiedicate chiar de indignarea cetățenilor și turiștilor care au sesizat publicației citate aceste abuzuri – beneficiarii terenurilor au urcat proprietățile de la baza falezei pe site-urile de vânzări imobiliare, unde cer milioane euro în schimbul unor parcele unde, așa cum s-a văzut, nu se pot autoriza proiecte imobiliare.
Jurnalistul constănțean Gabriel Botezatu a publicat o parte din anunțurile puse pe site-urile de imobiliare de beneficiarii loturilor de pe faleza amintită, din dreptul plajelor Trei Papuci.
Teren pe taluz, zona Casa Căsătoriilor, 3.800 mp, preț: 2.660.000 euro
Teren pe taluz, zona Spitalul Militar, 3.000 mp, preț: 1.800.000 euro + TVA
Teren pe taluz, zona Faleză Nord, 480 mp, preț: 295.000 euro
Luna trecută, un afacerist local a fost sancționat de mai multe instituții după ce a intrat cu buldozerul pe taluzul respectiv, afectând vegetația și structura acestuia.
Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Constanța l-au amendat pe omul de afaceri Constantin Verioti pentru excavarea fără autorizație a taluzului Constanței, doar după ce jurnalistul constănțean Gabriel Botezatu, de la publicația locală “Dobrogea Live” a semnalat autorităților loacale distrugerea falezei(detalii aici).
Terenul, conform jurnaliștilor constănțeni, aparține în acte afaceristului Constantin Verioti; acesta a intrat în posesia porțiunii de faleză după ce fostul primar condamnat azi la închisoare pentru corupție, Radu Mazăre, a intabulat abuziv aproape tot taluzul municipiului.
Garda de Mediu l-a sancționat pe cel reclamat cu amenda maximă de 15.000 lei și, pentru că distrugerea a implicat nu doar excavarea unei arii de 2000 m.p. ci și tăierea vegetației și a unor copaci, a dispus aducerea terenului la starea inițială. Amenda este hilar de mică dacă o comparăm, de exemplu, cu cea a parcării ilegale a unui autoturism pe plajă, de 10.000 lei.
În urma publicării articolului în Dobrogea Live, Primăria Constanța, prin Poliția Locală, a emis plângere penală împotriva omului de afaceri constănțean.
Nu mai puțin de patru acte legislative (leg. nr. 107/1996, leg. nr. 213/1998, leg. nr. 18/1991 și OUG nr. 202/2002) stabilesc că falezele reprezintă domeniu public al statului – bun inalienabil, iar înstrăinarea și construirea pe aceste terenuri este interzisă, precizează publicația citată.
Contactat de “Dobrogea Live”, Gheorghe Verioti, tatăl lui Constantin Verioti, a confirmat că pe terenul de pe faleză se vizau începerea unor lucrări de edificare imobiliară.
Reprezentații Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au transmis că și instituția efectuează cercetări.
Constănțenii s-au opus, în luna mai, și unui proiect validat și promovat de primarul actual al Constanței, Vergil Chițac, care ar fi permis ridicarea unui complex imobiliar în dreptul străzii Bucovina din zona amintită.