ANAF a făcut un anunţ extrem de important.
Fiscul a pus ochii pe câștigurile românilor din tranzacțiile cu monede virtuale.
Numai că tranzacţionarea criptomonedelor e un domeniu nou, incert şi lipsit de reglementări, chiar şi în alte state, iar identificarea veniturilor ce ar urma să fie impozitate este extrem de anevoiasă, notează realitatea.net. Neoficial, sunt circa o sută de mii de de români care au investit în monede virtuale.
Chiar dacă tranzacțiile cu bitcoin sau alte monede virtuale sunt, teorectic, anonime, o urmă a banilor există. Fie pentru că achizițiile se fac prin conturi bancare, fie că beneficiarii fac apoi cumpărături în criptomondeă, fie pentru că datele le sunt reţinute de firmele specializate în astfel de tranzacţii, atunci când li se deschid conturi sau portofele electronice. pentru criptomonede. Problema ar fi că aceste firme nu trebuie să ofere informaţii despre clienţii către ASF, BNR sau ANAF.
Statul român poate încasa, potrivit legii, 10% din profit, dar până acum Fiscul nu a descoperit nicio persoană cu venituri obținute din criptomonede.În mod normal, fiecare persoană cu astfel de investiții, asimilate celor de pe piaţa bursieră, trebuie să își declare câștigurile prin formularul 200.
Modelul este importat din alte state care tratează criptomonedele drept stocuri sau proprietăţi.