Analist: ”Drumul spre iad e pavat cu bunele intenții ale lui Dacian Cioloș și Dan Barna” / Ce se ascunde în programul economic al USR-PLUS

Analist: ”Drumul spre iad e pavat cu bunele intenții ale lui Dacian Cioloș și Dan Barna” / Ce se ascunde în programul economic al USR-PLUS
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Analistul economic Petrișor Peiu avertizează asupra pericolului din programul economic al USR-PLUS, precizând că Alianța ”ne propune nici mai mult, nici mai puțin, decât o scutire fiscală generalizată de peste 5% din PIB”. Într-un articol de opinie publicat pe spotmedia.ro, sub titlul ”Drumul spre iad e pavat cu bunele intenții ale lui Dacian Cioloș și Dan Barna”, Peiu se declară convins că România va fi din nou campioană la deficitul bugetar. Asta după ce la finalul lui 2019, țara noastră a înregistrat cel mai mare deficit bugetar din UE, este ultima din blocul comunitar la venituri colectate la buget și în 2020, în plină pandemie, Guvernul a crescut pensiile.

Petrișor Peiu: ”Partidul cu cei mai mulți ani de școală în străinătate, ne propune nici mai mult, nici mai puțin, decât o scutire fiscală generalizată de peste 5% din PIB????”

În acest context, analistul economic se referă la faptul că una dintre promisiunile din programul economic al celor de la USR-PLUS este „zero taxe pe salariul minim”. Potrivit explicațiilor lui Claudiu Năsui, ”creierul economic al USR-PLUS”, „toate taxele, fie că sunt impozite sau contribuții obligatorii, vor fi calculate de la nivelul unui salariu minim în sus. Astfel, primii 2.230 de lei pe care un român îi câștigă îi vor reveni în totalitate. Toate taxele, la cotele din prezent, se vor aplica de la nivelul unui salariu minim în sus, pentru bucata din salariu care depășește un salariu minim”.

”M-am frecat la ochi o dată, Năsui zicea la fel, am închis ochii și i-am redeschis, Năsui spune același lucru. Cu inima palpitând și cu degetele tremurânde iau un creion și calculez: 5,1 milioane (de salariați) înmulțit cu 2.230 lei (salariul minim) înmulțit cu 0,42 (ponderea impozitului pe venit+contribuții la sănătate și la pensii) înmulțit cu 12 luni = 57,31 miliarde de lei.

În momentul ăla am înghețat: partidul care se dorește singura alternativă la „PNL și PSD aceeeași mizerie”, partidul cu cei mai mulți ani de școală în străinătate, ne propune nici mai mult, nici mai puțin, decât o scutire fiscală generalizată de peste 5% din PIB???? (…)

Ei, dar ce semnificație au cifrele acestea? Păi o nimica toată: 56,7 miliarde de lei din totalul veniturilor statului de 342,5 miliarde de lei fac fix 16,5%.

Pe românește, USR-PLUS ne cere să îi votăm pentru a diminua veniturile statului cu a șasea parte! Și noi, care credeam că guvernele PSD au golit bugetul statuluiîntr-o manieră irepetabilă…

Păi, dacă ne luăm după propunerile lui Claudiu Năsui ar trebui să mai împrumutăm vreo 57 de miliarde lei pe an, adică să ajungem la deficite de 17-18% pe an”, scrie Petișor Peiu în analiza sa.

Analist: „După ce se termină pandemia, vom avea nevoie de și mai mulți bani pe care să-i împrumutăm”

Astfel, specialistul avertizează că propunerea lui Năsui, care a studiat economia la instituții internaționale de prestigiu, risă că ”arunce în aer” bugetul României.

”Acum, trebuie să știți că măsura anulării impozitelor și contribuțiilor primilor 2.230 de lei din salariul fiecărui român vine după ce, cu trei pagini înainte (pg. 129), programul USRPLUS critică, întemeiat, altminteri, politica guvernelor PSD, cu deficite mari, cu venituri mici la bugete și cu cheltuieli rigide exagerate și după ce, cu doar o pagină înainte, declară sacrosant principiul responsabilității fiscale”, mai notează Petrișor Peiu.

Totodată, el atrage atenția asupra faptului că România va trebui „să se împrumute din ce în ce mai mult și mai scump”.

”Problema noastră uriașă este aceea că, după ce se termină pandemia, vom avea nevoie de și mai mulți bani pe care să-i împrumutăm, adică ne va crește deficitul bugetului: în 2021 vom cheltui cu 124,4 miliarde lei mai mult decât vom încasă, iar în 2022 deficitul va ajunge la 146,2 miliarde lei. Așadar, vom avea în 2021 o gaură la buget de 11,3% din PIB, iar în 2022 una de 12,5% din PIB!”, explica analistul.

Peiu: ”Din buna intenție de a crește economia prin consum din import, prin creștere de salarii și de pensii, se va ajunge să trăim din ce în ce mai prost”

În aceste condiții, concluzia lui Petrișor Peiu este următoarea:”politicile de creștere masivă a salariilor bugetarilor și a pensiilor au adus România în postura de «bolnav al Europei», cu cheltuieli permanente din ce în ce mai mari, care au condus la explozia datoriei publice și care vor aduce împrumuturi din ce în ce mai mari, la anul de 25 de miliarde de euro și peste doi ani de aproape 30 de miliarde de euro.

Împrumuturi mai mari înseamnă dobânzi și mai mari, dar ele vor aduce și celebrele «condiționalități» de la creditori: noi privatizări, noi concedieri, noi închideri de companii, noi impozite.

Și iată cum, din buna intenție de a crește economia prin consum din import, prin creștere de salarii și de pensii, se va ajunge să trăim din ce în ce mai prost. Bugetarii care s-au bucurat de salariile umflate din pix se vor trezi că unii dintre ei vor rămâne fără locuri de muncă, iar pensionarii se vor trezi că vor fi obligați să plătească noi contribuții de asigurări sociale și de sănătate, care le va anula toate măririle de pensii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`