Ca să evite plafonarea imediată a prețului gazelor naturale, UE va propune măsuri suplimentare în domeniul energiei

Ca să evite plafonarea imediată a prețului gazelor naturale, UE va propune măsuri suplimentare în domeniul energiei
Foto simbol: Hepta - DPA Images / Roman Hanc

Comisia Europeană urmează să propună marți un alt set de măsuri de urgență pentru a face față prețurilor ridicate la energie, însă proiectele de propuneri sugerează că acestea nu vor include o plafonare imediată a prețurilor la gaze, deoarece țările UE rămân divizate în privința acestei idei.

Preț maxim dinamic pentru tranzacțiile cu gaze

Pachetul de măsuri, al cărui proiect a fost consultat de Reuters, reprezintă cel mai recent efort al Uniunii Europene de a aborda creșterea prețurilor la energie și criza de aprovizionare cu combustibil care a cuprins Europa după ce Rusia a întrerupt fluxurile de gaze.

Comisia va propune marți ca UE să poată, ca „ultimă soluție”, să stabilească un „preț maxim dinamic” temporar pentru tranzacțiile cu gaze la bursa olandeză de gaze (TTF), care servește drept preț de referință pentru comerțul cu gaze în Europa.

Alte centre de tranzacționare a gazelor din UE ar fi legate de acest preț printr-un „coridor de preț dinamic”, potrivit proiectului de document, care ar putea fi modificat înainte de a fi publicat.

Măsura nu trebuie să afecteze securitatea aprovizionării cu gaze naturale a UE, să provoace o creștere a consumului de gaze naturale sau să perturbe funcționarea piețelor de gaze naturale, se arată în document.

Măsura de reducere a prețurilor gazelor TTF ar necesita o propunere separată din partea Bruxelles-ului și ar trebui să fie aprobată de țările UE.

Este puțin probabil ca pachetul UE să mulțumească toate cele 27 de țări ale UE – ai căror lideri vor discuta propunerile în cadrul unui summit care va avea loc în perioada 20-21 octombrie.

Plafonarea prețului la gaze ar putea să-i sperie pe exportatori

Majoritatea țărilor UE au îndemnat Comisia să propună de urgență o plafonare a prețului la gaze, dar nu sunt de acord cu privire la concepția acesteia.

Comisia și țări precum Germania și Țările de Jos au avertizat că plafonarea prețurilor la gaze s-ar putea întoarce împotriva lor, în cazul în care țările UE ar trebui să se lupte pentru a atrage aprovizionarea de pe piețele globale în timpul unei ierni în care combustibilul rusesc este insuficient.

Pachetul UE include și alte măsuri menite să reducă impactul prețurilor ridicate asupra consumatorilor și întreprinderilor.

Până la 31 ianuarie, locurile de tranzacționare trebuie să impună limite superioare și inferioare de preț în fiecare zi, în cadrul cărora trebuie să se tranzacționeze instrumentele financiare derivate pe piața energiei pe prima lună, ca o modalitate de a limita fluctuațiile mari de preț.

De asemenea, până la sfârșitul lunii martie, autoritățile de reglementare în domeniul energiei din UE vor trebui să elaboreze un nou preț de referință pentru gazele naturale lichefiate, iar Bruxelles-ul va lansa un „instrument” pentru ca țările UE să înceapă să cumpere gaze în comun, potrivit proiectului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`