Cel mai apreciat suc din lume devine o raritate. Prețuri record din cauza schimbărilor climatice

Cel mai apreciat suc din lume devine o raritate. Prețuri record din cauza schimbărilor climatice
Sursa Foto: Freepik

Schimbările climatice și prețurile record pun în pericol disponibilitatea sucului de portocale, o băutură apreciată la nivel mondial, atât pentru gustul său cât și pentru beneficiile aduse sănătății. Creșterea costurilor de producție forțează industria să caute alternative.

Prețurile sucului de portocale au atins niveluri record, dublându-se în 2023. Sucul de portocale concentrat înghețat se tranzacționează acum cu 4,92 dolari pe livră (453 de grame) la Intercontinental Exchange din New York. Creșterea prețurilor este cauzată în mare parte de schimbările climatice care afectează regiunile producătoare de portocale, cum ar fi Florida și Brazilia, care este cel mai mare producător și exportator de suc de portocale din lume. Evenimentele meteo extreme au redus considerabil producția, provocând instabilitate în industrie, potrivit ft.com.

Sucul de portocale, diluat de producători

Producătorii de suc de portocale, confruntându-se cu prețuri în creștere și producție în scădere, sunt nevoiți să caute soluții alternative. Unii producători au început să reducă cantitatea de suc de portocale în produsele lor, înlocuind-o cu sucuri mai accesibile, cum ar fi sucul de pere, mere sau struguri. Alții, cum ar fi lanțul de supermarketuri 7-Eleven din Japonia, au lansat un produs care combină suc de mandarine cu suc de portocale.

Potrivit lui Kees Cools, președintele International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU), criza actuală este fără precedent. Industria explorează posibilitatea de a utiliza mandarinele în producția de suc de portocale, deoarece acestea sunt mai rezistente la schimbările climatice. În plus, IFU ia în considerare demararea unui proces legislativ pentru a permite includerea altor fructe citrice în definiția sucului de portocale.

Criza a fost agravată de o boală incurabilă numită „citrus greening”, detectată pentru prima dată în SUA, care face fructele amare și poate distruge pomii. Producția din Florida a scăzut de la 240 de milioane de cutii pe an la doar 17 milioane, iar Brazilia se confruntă acum cu probleme similare. Datorită acestor factori, prețurile sucului de portocale sunt așteptate să continue să crească, iar producătorii sunt probabil să transmită aceste costuri crescute consumatorilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:16 - Anamaria Prodan încă îi mai trimite mesaje lui Laurențiu Reghecampf. Ce îi scrie fostului soț
19:13 - Primarul PSD care anunțase pubic că îl susține pe Victor Ponta a fost exclus din PSD. Reacția lui Ponta
18:54 - Florin Cîțu nu crede în reformele lui Ciolacu: „Lucrurile nu se vor îmbunătăși cât timp păstrăm aceiași oameni la guvern” (VIDEO)
18:49 - 18 copii români au semănat teroare printre localnicii din Milano. Dădeau jaf după jaf, urmând un plan bine stabilit
18:24 - Replica senatorului POT, Liviu Fodoca, întrebat cum a trăit cu 2.000 de lei pe an, suma pe care a trecut-o în declarația de avere: „Cum adică? Am muncit” (VIDEO)
18:12 - Newsweek: Senatorul POT Fodoca se chinuie de 8 ani să termine „Spiru Haret”. În 2023 a câștigat 166 lei/lună
18:00 - Senatorul POT, Liviu Fodoca, se chinuie de 8 ani să termine o facultate: “Ce problemă ar avea faculatea, ca să ai o capacitate, ca să înțelegi? Am făcut și un liceu în domeniu, totuși, cât de cât am habar. Și am consilier angajat”
17:51 - Condamnare pe viață în cazul dublei crime din Iași. Tribunalul a pronunțat sentința în cazul studentului marocan Ahmed Sami El Bourkadi
17:19 - Alertă de securitate! Un hacker îți poate accesa calculatorul fără ca tu să îți dai seama. Ce trebuie să schimbi urgent pentru a evita un atac cibernetic periculos
17:16 - Guvernul austriac restricționează traficul la frontieră. Măsura îi va afectat și pe români