Deși de multe ori serviciile lor și prețurile nejustificat de mari îi orientează pe turiști spre străinătate, patronatele din turism cer să nu fie eliminate voucherele de vacanță. Mesajul amenințător al ANAT

Deși de multe ori serviciile lor și prețurile nejustificat de mari îi orientează pe turiști spre străinătate, patronatele din turism cer să nu fie eliminate voucherele de vacanță. Mesajul amenințător al ANAT
Imagine de pe plaja din Costinești, din 19 august 2005. Foto: Hepta.ro / MMA / Vlad Stan

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține că o eventuală eliminare a voucherelor de vacanță pentru sectorul bugetar ar încuraja reapariția turismului „la negru” și ar diminua numărul investițiilor, în timp ce majorarea TVA la 19% pentru hoteluri și restaurante ar duce la o creștere cu cel puțin 10% a costurilor serviciilor turistice din România, la probleme sociale și la adâncirea deficitului bugetar, transmite HotNews.ro.

Deși patronatele arată spre măsurile vehiculate de Guvern, de multe ori tocmai calitatea serviciilor și prețurile nejustificat de mari sunt cele care amenință turismul românesc și care îi fac pe mulți dintre conaționalii noștri să opteze să își petreacă vacanțele în străinătate. De altfel, pentru operatori, un avantaj al voucherelor acordate bugetarilor este că acestea pot fi folosite doar în interiorul granițelor, ceea ce limitează opțiunile beneficiarilor și îi face pe aceștia mai puțin pretențioși în privința serviciilor.

ANAT cere să nu fie eliminate voucherele de vacanță pentru bugetari

Patronatele din turism susțin că eliminarea voucherelor ne-ar scoate definitiv de pe harta turismului internațional și ar adânci handicapul deja existent față de destinațiile concurente.

„În contextul discuțiilor privind dezvoltarea acordării de vouchere și angajaților din sectorul privat, aceste măsuri ar prezenta un impact negativ major asupra turismului și economiei naționale, cu potențial de a îndrepta țara spre recesiune”, afirmă ANAT.

Mai mult, ANAT susține că, prin anularea voucherelor, Guvernul ar arunca în aer potențialul turismului românesc. Organizația spune că voucherele au determinat inclusiv o creștere a investițiilor în sectorul de cazare.

„ANAT a aflat cu surprindere de intenția Guvernului României de a anula voucherele de vacanță acordate bugetarilor, în condițiile în care tocmai se discută despre acordarea de vouchere și angajaților firmelor private. De asemenea, taxarea excesivă ar constitui un obstacol enorm pentru creșterea turismului. Intenția de creștere a TVA la hoteluri și restaurante la 19% va conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România, dar mai ales la probleme sociale și la adâncirea deficitului bugetar”, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreședinte ANAT.

Despre această situație a vorbit și Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România, care spune că „ANAT se alătură specialiștilor economici și ai patronatelor care trag un semnal de alarmă serios privind impactul grav negativ al acestor măsuri asupra economiei”.

„Mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creșteri ale prețurilor in lanț. Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistență și ar accelera spirala negativă a consumului. În toate țările din jur, turismul are o cotă de TVA redusă. De altfel, turismul, atât de grav afectat de pandemie și de proximitatea războiului, a fost compensat mult mai puțin în România decât în restul Europei. Măsura Horeca 2 anunțată drept certă și inclusă într-o OUG anul trecut, nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate și fără personal calificat, au fost lăsate să se descurce cum pot. Incomingul românesc e încă la jumătate față de 2019, revenindu-și cel mai greu”, a adăugat Adrian Voican.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`