În timp ce prezenta lansarea emisiunii de titluri de stat pentru populaţie în cadrul programului Tezaur, ediţia Centenar, ministrul Eugen Teodorovici a lansat, miercuri, câteva ironii la adresa protestatarilor şi jurnaliştilor aflaţi în Piaţa Victoriei
„Sunteţi mai puţini sau mi se pare mie?(…) A, sunt în piaţă. Putem merge acolo să prezentăm acolo, dacă e. Poate cumpără şi dânşii titluri de stat”, a spus, intrând în sala de conferinţă, ministrul Finanţelor, potrivit adevarul.ro.
„Ştiţi foarte bine, încă din anul 2017, chiar şi în 2018, am prezentat în mod public care este volumul, strategia de împrumut pe 2018. În zona de titluri de stat, piaţa internă, suma este de 48-50 de miliarde de lei. Deci, este o chestiune care se ştia de anul trecut. Plafonul indicativ pentru anul 2018 este de patru miliarde de lei. Titluri de stat se vor emite până când acest plafon se va atinge, deci nu este o ţintă la fiecare emisiune pe care Ministerul de Finanţe o va lansa. Nivelul de atragere din piaţă până în prezent, din ianuarie până în iunie 2018, este de 18,6 miliarde de lei, adică aproximativ 38,8% din ceea ce ne-am planificat pe anul curent. De asemenea, un nivel pe care Ministerul Finanţelor Publice îl acorda la titluri de stat, era de 2,8% până la 5,5%, de la o maturitate la alta, între 6 luni şi 13 ani. Un alt element important este acela legat de datoria publică. La finalul lunii martie 2018, aceasta era de 35,1%, că tot se vorbea că România se împrumută din ce în ce mai mult. Nu, este vorba despre 35,1%, la finalul lunii martie. Scopul programului este deja prevăzut în Programul de guvernare pentru 2017 – 2020 şi dorinţa noastră este de a oferi persoanelor fizice un instrument clasic de economisire”, a afirmat Teodorovici.
Ministrul a precizat că la ora actuală sunt peste 220 de unităţi operative ale Trezoreriei statului şi peste 5.500 de oficii poştale, prin intermediul cărora populaţia poate să cumpere titluri de stat şi „după aceea, desigur, statul le poate şi răscumpăra de la populaţie”.
„Dacă persoanele interesate de titluri de stat care au cumpărat deja acest instrument se răzgândesc îşi pot recupera sumele plătite până la data de 6 iulie 2018. Valoarea titlurilor de stat achiziţionate de către persoanele fizice este de 100.000 de lei de la Trezorerie şi 100.000 de la Poşta Română, deci în total 200.000 de lei. Foarte important este faptul că pe lângă dobânda de 5% pe an, cei 10% impozit pe venit aplicat la dobânzile de la bănci în cazul de faţă nu se aplică. Se pot realiza subscrieri atât în numerar, cât şi prin transfer bancar, cu costuri zero atât la subscriere, cât şi la retragerea în numerar. Costul pe care noi îl suportăm ca stat pentru tranzacţiile pe care Poşta Română le operează este de 0,1%. Este un prim instrument foarte util pentru populaţie, sigur, cu foarte multe avantaje, dobândă 5%, fără impozit pe dobândă. Este o investiţie sigură”, a mai spus oficialul.