Florin Cîţu a precizat, într-o postare pe Facebook, de marţi, că deşi Liviu Dragnea susţine că economia dudie şi că Produsul Intern Brut a crescut cu 50%, în termeni reali creşterea economică a fost zero.
Mai mult decât atât, potrivit senatorului PNL, aceasta ar fi o metodă utilizată de dictatori în timp ce ar forţa creşterea preţurilor.
„Dragnea va spune că economia duduie şi PIB-ul a crescut cu 50%. Dar în termeni REALI creşterea economică a fost ZERO!
Dictatorii folosesc această metodă în timp ce forţează creşterea preţurilor.
În România, în 2018 preţurile din economie au crescut cu aproximativ 7%!!!
Este clar acum că PSD a premeditat creşterea inflaţiei”, a scris senatorul pe pagina sa de Facebook.
Comentariul senatorului PNL a venit după ce, duminică, preşedintele PSD Liviu Dragnea, a spus, tot într-o postare pe Facebook, ca în ultimii doi ani PIB-ul României a avut cele mai mari creşteri din istoria României.
„România a încheiat anul trecut cu venituri la buget de 295,1 miliarde de lei, cu 71,2 miliarde în plus față de anul 2016, reprezentând o creștere de 32%!!
PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus față de 2016, adică o creștere de 25%!!
Sunt cele mai mari creșteri, în doi ani consecutivi, din istoria României!”, a scris duminică Liviu Dragnea.
Florin Cîțu a continuat însă, spunând că, de fapt, veniturile fiscale sunt la cel mai mic nivel din istorie.
„Veniturile fiscale sunt la cel mai mic nivel din istorie. Măsurate aşa cum se măsoară în toată lumea civilizată sau nu, ca procent din PIB.
În 2018 veniturile fiscale reprezintă 15%(!!!), mai puţin cu 1.4% faţă de anul trecut. ASTA DA DEZASTRU!!!”.
Senatorul a acuzat Guvernul şi de manipularea execuţiei bugetare.
„Veniturile nefiscale au fost completate cu dividendele, rezervele de cash ale companiilor de stat. Companii de stat care datorează 10 miliarde lei la bugetul de contribuţii sociale şi bugetul general consolidat pentru 2017. (introduce Dragnea alte taxe şi acoperim noi şi GAURA asta)
Venituri de la UE pentru programe care deja au fost închise în trecut şi nu se mai calificau pentru finanţare. Au transmis suma 4.2 milarde lei şi au înregistrat ca venit totul în 2018. Nu au primit încă suma. Şi au mai făcut o şmecherie aici. Au încasat veniturile în 2018 deşi sunt cheltuieli pentru ani diferiţi. Voi face interpelare şi după aceea voi cere comisii de anchetă.”
De asemenea, el a făcut referire şi la mai vechea problemă a tăierii bugetului pentru investiţii pentru a se face rost de bani.
„La cheltuieli este simplu. Au tăiat din bugetul pentru investiţii 4 miliarde lei. Iar după ce dăm la o parte banii cheltuiţi pentru apărare şi înregistraţi ca “investiţii” vedem că în 2018 investiţiile de la buget au continuat să scadă.
În acelaşi timp au tăiat tot cu aproximativ 4 miliarde cheltuielile pentru Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.
Concluzia despre execuţia bugetară, deocamdată.
– cea mai proastă execuţie a veniturilor fiscale din istorie
– dividende de la companii în timp ce acestea au datorii de miliarde de euro la buget
– şmecherii contabile pentru înregistrarea unor venituri din alţi ani în 2018
– tăierea cheltuielilor pentru investiţii şi pentru proiecte finanţate din fonduri UE.”