FMI cere Guvernului majorarea cu cel puţin 15% a preţului la electricitate până la sfârșitul lunii

FMI cere Guvernului majorarea cu cel puţin 15% a preţului la electricitate până la sfârșitul lunii
Foto: dcnews.ro

Fondul Monetar Internaţional a cerut Guvernului majorarea cu cel puţin 15% a preţului la electricitate până la finele lunii februarie, ca urmare a secetei care a redus producţia în hidrocentrale, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie redactat în aceste zile şi obţinut de cotidianul Adevărul.

Totodată, preţul gazelor pentru firme ar trebui majorat cu 15% până la vară, potrivit oficialilor FMI.
Proiectul reprezintă propunerea transmisă autorităților române la mijlocul acestei săptămâni, însă FMI şi oficialii Guvernului au continuat negocierile vineri, la sediul Ministerului Finanţelor.

Autorităţiile urmează să anunțe, duminică după-amiază, dacă au acceptat solicitările reprezentanților FMI, într-o conferinţa de presă susținută la finalul celei de-a patra evaluări a acordului preventiv.

Vom începe acum să implementăm planul agreat anterior privind renunţarea la tarifele reglementate la electriciate şi gaze, în conformitate cu regulile UE. Până la 15 februarie 2012 vom transmite Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional traducerea în limba engleză a întregului calendar, incluzând toate specificaţiile relevante şi măsurile specifice pentru a proteja consumatorii vulnerabili şi pentru a asigura competiţia„,  se arată în documentul obținut de jurnaliștii de la Adevărul.

Potrivit proiectului înaintat de FMI, calendarul pentru eliminarea preţurilor reglementate la energie şi la gaze rămâne cel convenit până acum, adică finele anului 2013 pentru consumatorii industriali şi sfârşitul anului 2015 pentru cei casnici.
„În sectorul electricităţii, ne angajăm să implementăm ajustarea anuală a tarifelor reglementate (amânată în acest an) de cel puţin 15% până la finele lunii februarie, pentru a compensa creşterea costurilor ca urmare a producţiei reduse de energie hidroelectrică. Împreună cu ANRE, vom începe să implementăm de la finele lunii martie 2012 calendarul de eliminare a tarifelor reglementate, în paşi trimestriali, până la liberalizarea completă a consumatorilor noncasnici până la finele anului 2013 şi a consumatorilor casnici până la finele anului 2015„, se arată în document.

Anunțul vine după ce, în urmă cu o săptămână, preşedintele Traian Băsescu declarase că va încerca să obţină de la FMI o derogare a acestor termene, astfel încât tarifele reglementate să fie eliminate abia în 2017 pentru industrie şi în 2020 pentru populaţie.

Totodată, FMI a cerut majorarea preţului gazelor pentru consumatorii noncasnici cu 15% în etape trimestriale până la finele lunii iunie 2012.

„În sectorul gazelor, ajustarea de preţ pentru consumatorii noncasnici implementată lunile trecute (inclusiv cea de 5% de la 1 ianuarie), tot a lăsat preţurile sub cele conform formulei de recuperare a costurilor (CUG). Ne angajăm să aplicăm restul de ajustare de 15%, necesară pentru a ajunge la CUG, în paşi trimestriali până la finele lunii iunie„, se mai arată în document.

De asemenea, pe lista companiilor care vor fi scoase la privatizare, singura modificare faţă de scrisoarea anterioară de intenţie este faptul că acum Fondul cere privatizarea pachetului majoritar al celor trei companii de distribuţie a energiei care mai sunt la stat, adică Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`