Fondul Monetar Internațional (FMI) avertizează, într-un raport aprobat după consultări cu autorităţile de la București, că România nu are spaţiu să reducă taxele până nu îmbunătăţeşte colectarea lor şi administrarea veniturilor, informează Mediafax.
FMI consideră că România rămâne încă vulnerabilă la şocuri externe, iar, în privinţa noului Cod Fiscal, consideră că reducerea taxelor ar putea să pună în pericol disciplina fiscală.
Guvernul propune pentru 2016 reducerea TVA, a accizelor, taxelor pe dividende şi eliminarea taxei pe construcţiile speciale, măsuri cu un impact direct asupra veniturilor estimat la 2,2% din PIB, se arată în raport.
Reprezentanţii FMI consideră că orice reducere a taxelor trebuie însoţită de o administrare mai bună a veniturilor, de o colectare mai eficientă a taxelor şi de scoaterea la suprafaţă a economiei subterane.
„Până când astfel de reforme nu vor da rezultate, nu există spaţiu pentru reducerea taxelor, dacă acestea nu sunt compensate de alte măsuri fiscale, inclusiv posibila reducere a unor cheltuieli de capital eficiente, până la îmbunătăţirea capacităţii de absorbţie”, se arată în raport.
Totodată, FMI mai remarcă o încetinire a reformelor structurale pe fondul incertitudinilor politice.
„Incertitudinile politice au afectat implementarea reformelor structurale, în special în privinţa întreprinderilor de stat (ÎS) şi a dereglementării preţului gazelor, ceea ce a întârziat finalizarea celei de-a treia evaluări a acordului stand-by (programată iniţial pentru iunie 2014)”, se arată în raport.
FMI subliniază însă faptul că au existat unele progrese în domeniul combaterii corupţiei, evidenţiate de raportul MCV pentru România, unde sunt menţionate progrese în mai multe domenii de guvernanţă.
În pofida unor reforme efectuate în cadrul acordului stand-by cu FMI, guvernanţa internă continuă să submineze absorbţia de fonduri europene, mai arată FMI.
De asemenea, Fondul recomandă continuarea politicii de relaxare monetară, în condiţiile în care inflaţia este sub ţintă, şi susțierea relasării creditării sectorului privat.