Fuziunea băncilor grecești Alpha Bank și Eurobank, care ar fi determinat prin contopirea subsidiarelor românești, Alpha și Bancpost, apariția unuei instituții financiare care s-ar fi clasat pe locul trei din punct de vedere al activelor pe piața locală, a fost amânată pe termen nedelimitat ca urmare a situației sistemului financiar din Grecia.
Suspendarea procesului de fuziune a fost anunțat astăzi de oficialii Alpha Bank, care au declarat că în acest moment nu mai poate fi determinat un calendar al fuziunii, ca urmare a situației macroeconomice din Grecia, potrivit zf.ro.
Alpha Bank, a cărei situație este percepută ca fiind una mai stabilă, oferă ca motivație a amânării fuziunii „planul de implicare a sectorului privat” prin care creditorii Greciei ar putea renunța la o jumătate din datoriile publice elene, în cadrul negocierilor pe care guvernul de la Atena le are cu reprezentanții finanțatorilor privați.
În schimb oficialii Eurobank, prezenți pe piața din România prin subsidiara Bancpost, declară că tranzacția nu se află în impas, discuțiile cu Alpha fiind menite să ducă la o fuziune „cât mai curând posibil”.”Considerăm că nu sunt motive pentru a întârzia finalizarea fuziunii”, susțin reprezentanţii Eurobank.
Fuziunea celor două bănci fusese anunțată încă din august anul trecut, de atunci finalizarea acesteia trenând în așteptarea aprobării palnului de către adunările acționarilor celor două instituții bancare.
Anunțul de astăzi este cu atât mai surprinzător cu cât săptămâna trecută Consiliul Concurenței din Grecia își dăduse acordul cu privire la fuziunea în privința căreia existau inițial reserve privind poziția dominantă pe care ar deține-o noua instituție pe piața financiară elenă.
Poziția celor de la Alpha a determinat o apreciere a acțiunilor grupului cu peste 95 pe bursa de la Atena, în timp ce titlurile celor de la Eurobank s-au depreciate cu 0,25%.