Nu există un acord definitiv în cadrul coaliției în ceea ce privește măsurile de ajustare fiscală și de reducere a cheltuielilor bugetare, a declarat deputatul Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.
Întrebat pe ce s-a căzut de acord în privința pachetului fiscal, deputatul PSD a afirmat: „În primul rând, în ceea ce privește măsurile de ajustare fiscală și apoi de reducere a cheltuielilor bugetare, nu există în acest moment un acord definitiv în cadrul coaliției PSD-PNL. Se discută aceste măsuri, se încearcă, evident, să se identifice cele mai bune măsuri, cele mai potrivite ca să împace cumva ambele viziuni ale celor două partide, unul de stânga, unul de dreapta, care compun în acest moment coaliția care dă Guvernul României”.
„Discuțiile care au existat până acum cu reprezentanții mediului privat, cu reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii au fost unele care au dus la o concluzie. Asta înseamnă următorul lucru. Dacă vor exista ajustări fiscale pe parte de fiscalitate pentru întreprinderile din România, pentru societățile comerciale, la pachet vor fi luate măsuri imediat, înainte de a avea o ajustare fiscală, pentru reducerea cheltueililor bugetare, adică statul să fie primul care dă exemplu că strânge cureaua”, a adăugat Gabriel Zetea.
„Nu e vorba de măsuri de austeritate. Austeritate, ne aducem aminte, a fost în anul 2009, când s-au tăiat salarii, s-au tăiat pensii în România. Nici nu încape în discuție un asemenea subiect”, susține social-democratul.
El a vorbit și despre reducerea cheltuielilor bugetare.
„De-a lungul timpului, în România, s-au tot umflat organigrame. Există clar în acest moment hotărârea politică de a face un stat mai suplu, așa cum s-a și angajat Marcel Ciolacu la preluarea mandatului”, a continuat Gabriel Zetea.
„Apoi, mai există o măsură importantă pe care și-o dorește Marcel Ciolacu, reducerea sporurilor, acele sporuri celebre despre care se tot vorbește în România, care ajungeau în anumite cazuri uneori să dubleze salariul de bază, salariul de încadrare. E nevoie în România de salarii corecte, angajații și în sistemul bugetar să fie plătiți după munca pe care o fac, și nu apoi cumva artificial să se crească salariile prin sporuri. Se încearcă limitarea la maxim 20% a sporurilor pe care angajații le pot avea, ceea ce va duce, de asemenea, la o reducere a cheltueililor bugetare”, a mai spus vicepreședintele PSD.