Impozitarea PROGRAMATORILOR: cine pierde, cine câștigă din NOILE modificări

Impozitarea PROGRAMATORILOR: cine pierde, cine câștigă din NOILE modificări

Un ordin de miniștri care intră în vigoare de la 1 iulie 2017 modifică din nou scutirea de impozit pe salariile programatorilor, iar firmele foarte noi vor fi afectate, în timp ce companiile mai vechi ar putea avea beneficii, anunță StartupCafe.ro care a primit explicații de la ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu.

Ordinul nr. 409/4020/737/703/2017 prin care se decide cine beneficiază de sutirea de impozitul de 16% pe venitul salariaților programatori vine cu două modificări la legislația în vigoare.

Prima condiție este ca angajatorul să fi obținut venituri de minimum 10.000 de euro pe fiecare programator angajat, într-un an fiscal întreg în urmă.

Reintroducerea pragului ar urma să afecteze firmele noi, care nu au un an fiscal înreg în spate și pe cele care nu au realizat venituri de cel puțin 10.000 de euro pe fiecare salariat-programator în anul fiscal întreg anterior.Programatorii din aceste firme vor fi supuși plății impozitului de 16% pe venit, către stat.

Mai departe, chiar și în aceste condiții, programatorii din firmele existente care nu trec noul prag de 10.000 de euro vor beneficia de scutirea de impozit pe venit până în momentul în care firmele respective vor împlini un an fiscal complet și vor trebuie să facă dovada trecerii pragului. Dacă nu vor trece pragul de 10.000 de euro venit realizat pe programator, abia de atunci încolo nu vor mai beneficia de scutirea de impozitul de 16% pe salariile angajaților.

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a precizat că reintroducerea pragului a fost o solicitare a Ministerului Finanțelor.

Inițial, exista acest prag, care era de 10.000 de dolari (nu euro, ca de la 1 iulie 2017). În decembrie 2016, pe final de mandat, guvernarea Cioloș a eliminat pragul din legislație, pentru a ajuta și startupurile care nu aveau în spate măcar un an fiscal.

Cea de-a doua modificare majoră privește eliminarea sitagmei ”produs final”.

Noul ordin, care va intra în vigoare de la 1 iulie, elimină condiția ca firmele beneficiare de scutirea de impozit pe veniturile programatorilor să facă produse soft finale, condiție care se regăsește în legislația încă în vigoare. Eliminarea sintagmei ”produs final” din legislația încă în vigoare ar urma să aibă un efect benefic pentru firmele de software din piață.

Măsura va ajuta firmele de software care produc componente de soft, dar nu dezvoltă un produs final (ci produc pentru alte companii, care la rândul lor realizează un produs final cu care ies pe piață). Aceste firme, care dezvoltă componente soft, vor beneficia fără probleme de scutirea de impozit pe venitul programatorilor.

Astfel se elimină riscul ca ANAF să interpreteze abuziv legislația și să nege angajaților firmelor în cauză dreptul de a beneficia de scutire de 16% la venituri.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`