Inflația în Europa atinge un nivel record de 10,7%, iar asta poate accelera drumul spre recesiune

Inflația în Europa atinge un nivel record de 10,7%, iar asta poate accelera drumul spre recesiune
Sursa Foto: Freepik

În ciuda majorărilor rapide ale ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, mai mult de jumătate din cele 19 țări din zona euro înregistrează creșteri de două cifre ale prețurilor de consum, potrivit The New York Times.

Prețurile de consum în cele 19 țări care folosesc euro ca monedă au crescut cu o rată anuală record de 10,7% în octombrie

Un nou salt surprinzător al prețurilor de consum în Europa semnalează faptul că inflația și-a făcut loc cu mai multă încăpățânare pe continent, în ciuda încetinirii creșterii economice, complicând eforturile factorilor de decizie politică de a trece țările printr-o iarnă dificilă și o posibilă recesiune.

Prețurile de consum în cele 19 țări care folosesc euro ca monedă au crescut cu o rată anuală record de 10,7% în octombrie, a anunțat luni Comisia Europeană. În septembrie, rata a fost de 9,9%. În urmă cu 12 luni, aceasta era de 4,1 la sută.

Marșul ascendent neîncetat acutizează alegerile dificile cu care se confruntă liderii aleși și bancherii centrali ai Europei. Reiterându-și hotărârea de a opri creșterea prețurilor, Banca Centrală Europeană a anunțat săptămâna trecută că majorează ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual pentru a doua oară consecutiv.

Până în septembrie, banca nu mai instituise o majorare atât de mare din 1999, de la începuturile zonei euro.

Dar există îngrijorări tot mai mari că eforturile de a ține în frâu inflația prin scumpirea împrumuturilor și a creditelor ipotecare vor accelera alunecarea țărilor în recesiune, sufocând investițiile și crescând șomajul.

Factorii de decizie politică europeni se confruntă cu compromisuri severe

După cum a avertizat recent Fondul Monetar Internațional: „Factorii de decizie politică europeni se confruntă cu compromisuri severe și cu alegeri politice dificile, în timp ce abordează o combinație toxică de creștere slabă și inflație ridicată care s-ar putea agrava.”

Deși comisia a raportat că producția a crescut cu 0,2% pe parcursul trimestrului care a cuprins lunile iulie, august și septembrie – o rată mai mare decât cea așteptată – mulți economiști au fost de acord că o recesiune în Europa este aproape inevitabilă.

„Mă aștept ca acest lucru să întărească diviziunea din interiorul consiliului de guvernare al Băncii Centrale Europene”, a declarat Lucrezia Reichlin, profesor de economie la London Business School, despre acest ultim raport al Eurostat, biroul de statistică al Comisiei.

Prețurile dureros de ridicate ale energiei și alimentelor au continuat să împingă inflația la niveluri record

În ultimele 12 luni, prețurile la energie au crescut cu 41,9%, în timp ce prețurile la alimente au crescut cu 13,1%. Odată cu retragerea Rusiei dintr-un acord care permitea exporturile de cereale din Ucraina, este posibil ca prețurile cerealelor să crească și mai mult.

Acordul a fost încheiat după 11 ore de dispute pe marginea unor propuneri generale de reducere a facturilor la energie, sursă foto: captură YT

Și mai îngrijorătoare sunt semnele că inflația își lărgește aria de cuprindere la alte sectoare.
Mai mult de jumătate din țările din zona euro au înregistrat rate de inflație de două cifre în anul până în octombrie, inclusiv Germania (11,6%); Olanda (16,8%); Italia (12,8%) și Slovacia (14,5%).

În țările baltice, ratele s-au revărsat peste 21 la sută. Franța a înregistrat cea mai mică rată, de 7,1 la sută.
Cheltuielile de consum au condus parțial Germania, cea mai mare economie europeană, la o rată de creștere anuală de 0,3% în trimestrul al treilea.

Economia Italiei a crescut cu 0,5 la sută, iar cea a Suediei cu 0,7 la sută. Producția globală a încetinit față de procentul de 0,8% înregistrat în perioada precedentă de trei luni.

În alte părți, creșterea a încetinit în al treilea trimestru: producția în Franța și Spania a crescut fiecare cu doar 0,2 procente, în timp ce economiile Austriei și Belgiei s-au contractat cu 0,1 procente.
În blocul mai mare de 27 de țări care alcătuiesc Uniunea Europeană, creșterea economică în trimestrul al treilea a crescut cu 0,2 procente, la fel ca în zona euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`