Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, afirmă că legea prin care cei cu credite imobiliare pot să scape de împrumut dacă dau casa cumpărată băncii nu este în interesul oamenilor cu probleme, ci un ajutor pentru speculanților imobiliari. “Acest articol urmărește să clarifice poziția juridică a BNR în raport cu propunerea legislativă privind darea în plată. Este o încercare de a explica în mod corect și în limbaj accesibil. Poziția oficială va ajunge, pe căile normale, la Președinție. Remarcile privitoare la interese nelegitime servite de această propunere vor fi transmise organelor în drept.
În fine colegii de la Direcțiile de specialitate se vor ocupa în aceste zile de demontarea afirmațiilor false referitoare la numărul de persoane cu datorii restante, la numărul de familii aflate în pericol să își piardă locuința și alte asemenea cifre aruncate în dezbatere cu grave neglijente privitoare la ordinul de mărime.
În intervenții publice anterioare am demontat mai multe afirmații neprofesioniste ale avocatului Piperea, legate de chestiunea supravegherii macroprudențiale, a condițiilor de conversie a creditelor în franci elvețieni, a altor împrejurări în care acesta a îmbinat necunoașterea legislației europene cu reaua credință. De această dată, pentru că numărul perlelor juridice este spectaculos, voi separa chestiunea, tratând-o într-o casetă pentru cei interesați”, scrie viceguvernatorul BNR pe blogul Băncii.
Olteanu îl atacă dur pe avocatul Gheorghe Piperea, cel care a inițiat legea “Dai casa băncii, scapi de rate”, afirmând că acesta a promovat cu bună știință o lege care nu este în ajutorul românilor care au problem din cauza ratelor, ci pentru a-I ajuta pe cei care au afaceri imobiliare.
“Autorii insistă în discursul public pe ideea micii locuințe cu caracter rezidential. În schimb, evită în textul legii orice circumstanțiere a imobilului ce face obiectul dării în plată. E puțin probabil să vedem o rată însemnată de dări în plată ale locuințelor; experiența de până acum arată că debitorii fac efortul de a plăti, iar băncile evită greșeala de a executa silit apartamentele în care locuiesc debitorii ce nu dețin alte imobile. Și atunci, cine va beneficia? În mod logic, principalii beneficiari vor fi cei bogați, nu cei săraci”, mai scrie Bogdan Olteanu.
Inițiativa este greșită pe fond, înlăturând reguli introduse în baza unor experiențe și practici seculare, și este abuzivă în extinderea retroactivă a dispozițiilor sale la contractele în curs, susține oficialul Băncii Naționale a Românei.
“Să îi ajuți pe cei în nevoie e o opțiune a societății. Să îi ajuți, fără să știi, pe cei care nu au nevoie e o prostie. Să îi ajuți, pe ascuns, pe cei care nu au nevoie e o ticăloșie”, sustine Bogdan Olteanu.
“Se poate pune întrebarea, într-o perioadă în care populismul e la căutare, de ce un avocat care și-a câștigat averea prin populisme împotriva băncilor[2]ar susține o măsură care în mod evident îi favorizează cu mult mai mult pe debitorii înstăriți? Păi, să evaluăm consecințele aplicării acestei legi. O familie în nevoie, care ar da înapoi băncii apartamentul în care locuiește, s-ar elibera de credit, dar ar rămâne o familie în nevoie – de unde să plătească avocatul? În schimb, un investitor imobiliar care s-ar descarcă de vreun teren luat în 2007 și a cărui valoare s-a prăbușit, ei bine, acela ar avea de unde să plătească avocatul. Cine are urechi să audă”, conchide viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.