Ministrul Energiei, despre prețurile facturilor: Schema de plafonare-compensare, valabilă până în martie 2025. Nici pentru agenții comerciali nu anticipăm vreo schimbare în acest moment (VIDEO)

Ministrul Energiei, despre prețurile facturilor: Schema de plafonare-compensare, valabilă până în martie 2025. Nici pentru agenții comerciali nu anticipăm vreo schimbare în acest moment (VIDEO)
Foto: Pixabay

Schema de plafonare-compensare a prețurilor la energie este valabilă, conform reglementărilor, până în martie 2025, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vineri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Ministrul Energiei, pe B1 TV, despre facturile la energie și schema de plafonare-compensare

Întrebat dacă se menține acest mecanism, oficialul a confirmat: „Schema de plafonare-compensare se menține așa cum este astăzi. Este valabilă, conform reglementărilor, până în martie 2025, deci obiectivul nostru este să trecem atât iarna aceasta, cât și iarna următoare pe această schemă. Este o schemă care pentru români a livrat stabilitate și prețuri reduse la energie electrică și gaze naturale”.

„Pe calculele ANRE, Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, au fost 5 milioane de gospodării aproximativ, în România, care au beneficiat de o factură la curent de aproximativ 35-38 de lei, deci un cost rezonabil pentru foarte mulți români, și de aceea, și pentru că ne așteptăm la anumite variații pe piețele internaționale mai ales la gaze naturale în perspectiva iernii, ne dorim să păstrăm această schemă și, deci, o stabilitate la nivelul sistemului”, a adăugat Sebastian Burduja.

„Nici pentru agenții comerciali nu anticipăm vreo schimbare în acest moment. Evaluăm noi constant această schemă, sigur că Ministerul de Finanțe are o povară ca urmare a acestei scheme de plafonare-compensare, el o suportă ulterior suportării ei de către companiile de furnizare (…). Diferența dintre prețul la factură și prețul din piață este suportată de companiile de furnizare, cele care ne trimit factura acasă, ulterior acestea merg către ANRE cu facturile pe diferență, ANRE validează sau nu aceste solicitări și trimite către Ministerul Energiei sau Ministerul Muncii, în funcție de tipul de consumator”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`