Mulți îl folosesc! Ce electrocasnic din casă consumă într-o singură oră cât alte electrocasnice într-o întreagă săptămână

Mulți îl folosesc! Ce electrocasnic din casă consumă într-o singură oră cât alte electrocasnice într-o întreagă săptămână
Foto: Freepik

Trăim într-o perioadă economică destul de delicată, iar românii sunt tot mai atenți la gestionarea finanțelor personale. În acest context, aparatele electrocasnice din gospodărie devin subiecte de interes, având în vedere că pot reprezenta surse semnificative de consum de electricitate. Există un anumit aparat în particular care consumă într-o oră echivalentul a ceea ce alte aparate consumă într-o perioadă de 7 zile.

Cuptorul  electric, un consumator mare de electricitate

Cuptorul electric este unul dintre cele mai mari consumatoare de electricitate din gospodărie. Este un aparat comun în majoritatea locuințelor, dar puțini sunt conștienți de impactul său asupra facturilor de energie electrică.

Potrivit doctorului în inginerie nucleară, Luis Juanico, care a efectuat cercetări asupra mai multor grupe de electronice, cuptoarele electrice au o putere nominală variind de la 3.000 de wați. Cu toate acestea, există și modele disponibile pe piață care pot atinge o putere de 10.000 de wați, conform Gândul.ro.

Mașina de spălat rufe se situează pe locul doi în clasamentul expertului, fiind urmată de mașina de spălat vase. Ambele electrocasnice utilizează o putere minimă de 3.000 de wați.

„Dacă trebuie să spălați cu apă caldă pentru că aveți hainele foarte murdare, faceți-o dimineața sau după zece și jumătate seara, când consumul este mai mic. Mașina de spălat poate fi programată. Dacă trebuie să speli seara, fă-o cu apă rece”, a spus Luis Juanico.

Economisiți energie electrică cu aparate electrocasnice mai vechi

Un alt factor important care poate contribui la creșterea facturii de energie electrică este vechimea echipamentelor. În acest sens, aparatele electrocasnice precum frigiderele sau mașinile de spălat rufe care au o vechime mai mare de 10 ani pot fi considerate drept cele mai mari consumatoare de energie.

Aerul condiționat consumă energie electrică, cu un consum de 1.000 W la o temperatură de 24 de grade Celsius. Optați pentru aparate de aer condiționat din clasa energetică A pentru a reduce costurile la factura de energie. Fierul de călcat poate consuma până la 2.300 W, mai ales modelele cu abur. Încercați să îl utilizați cu înțelepciune, închizându-l când nu este necesar și evitând setările de temperatură ridicate. Căutați variante mai eficiente energetic sau cu funcție de oprire automată.

„Este convenabil să folosiți un fier de călcat mic de călătorie, care consumă 800 de wați. Fierul de călcat mare cu aburi poate ajunge, în funcție de model, de la 1.000 la 2.300 de wați, adică de aproape trei ori mai mult”, a mai spus doctorul în inginerie nucleară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`