Paradox românesc: Economia “duduie”, numărul restanțierilor la bănci crește

Paradox românesc: Economia “duduie”, numărul restanțierilor la bănci crește

Băncile trag un semnal de alarmă. Deși economia românească a crescut în ultimul an, numărul românilor cu restanțe a crescut și el îngrijorător. Conform BNR, în luna mai s-a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani – circa 740.000 de persoane aveau restanțe mai mari de 30 de zile la rate.

Astfel, numărul per­soa­ne­lor rămase în urmă cu plata ratelor a cres­­­cut cu aproximativ 6% în pri­mele cinci luni ale anului, scrie Ziarul Financiar.

„Nu cred că există o explicaţie pe fundamente a creşterii numărului de restanţieri, în condiţiile în care economia a mers bine, somajul a rămas constant, veniturile au crescut semnificativ. Creşterea poate să aibă legătură şi cu noile legi sau discuţii pe tema altor modificări legislative, care să îi fi determinat pe debitori să se gândească că ar putea scăpa de credit şi de aceea au decis să amâne plata. Iniţiativele legislative din ultima perioadă încurajează un astfel de comportament“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia pntru sursa citată.

O explicația ar putea fi concediile. Românii preferă să plece să se relaxeze în loc să-și achite datoriile.

Dacă numărul restanţierior a crescut semnificativ în ultimul an, valoarea restanţelor a rămas constantă. Restanţele însumau aproape 11,5 miliarde de lei la finalul lunii mai a acestui an (2,6 mld. euro), cu doar 1% peste nivelul din mai 2015.

De asemenea, datele BNR arată că numărul clienţilor care au credite mai mari de 20.000 de lei (4.500 euro) a ajuns la aproape 926.000 în luna mai, ceea ce înseamnă că aproximativ 73.000 de români au trecut pragul sucursalelor bancare şi au primit avizul favorabil pentru finanţare din parte băncilor în utlimul an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`