România pierde 200 de milioane de dolari dacă memorandumul privind Rompetrol nu va fi implementat anul acesta

România pierde 200 de milioane de dolari dacă memorandumul privind Rompetrol nu va fi implementat anul acesta
Foto: economiczoom.ro

Statul roman riscă să piardă 200 de milioane de dolari dacă memorandumul

prin care se stabileşte că grupulRompetrolva plăti suma menționată pentru 26,69% din pachetul de 44,69% pe care statul îl deţine acum la Rom­petrol Rafinare nu va fi implementat până la finele anului, scrie ZF.

Problema este că afacerea Rompetrol este subiectul unei anchete DNA. Procurorii anticorupție anchetează emiterea de obligaţiuni din 2003 de către Rom­petrol, de care a beneficiat pro­prietarul de atunci, Dinu Patriciu, astăzi decedat, aprobată de foştii miniştri Adrian Năstase, Mihai Tănă­sescu şi Dan Ioan Popescu.

Potrivit sursei citate, o eventuală decizie de con­damnare şi de reversare a acestei emi­siuni de obligaţiuni ar schimba cu totul condiţiile de la Petromidia şi ar pune sub semnul întrebării inclusiv tranzacţia prin care Dinu Patriciu a vândut Rompetrol către kazahi în 2007.

Acest memorandum a fost apro­bat la începutul anului 2014 prin hotărâre de guvern semnată de Victor Ponta, premierul de la acel moment, documentul fiind carac­terizat de adversarii săi politici ca simplă „escrocherie“ prin care statul renunţă la o datorie istorică de 600 de milioane de dolari.

Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului