România a ajuns cel mai mare producător de porumb din UE, dar cele mai multe companii de profil din ţară sunt controlate de acţionari STRĂINI

România a ajuns cel mai mare producător de porumb din UE, dar cele mai multe companii de profil din ţară sunt controlate de acţionari STRĂINI

Agricultura autohtonă pare să fi reuşit o performanţă neaşteptată: anul trecut, România a avut cea mai mare producţie de porumb din istoria ţării, de aproape 19 milioane de tone, asigurând astfel aproape o treime din pro­duc­ţia totală de porumb din Uniu­nea Europeană.

Ast­fel, România a obţinut locul I în UE. Cele 18,9 milioane de tone de porumb produs valorează aproa­pe 3 miliarde de euro. Recolta totală de cerea­le în 2018 a fost de peste 31,8 milioane de tone.

Din nefericire, în top 10 producători de porumb după suprafaţa cultivată, doar 4 producători au acţionariat 100% românesc, ceilalţi 6 având acţionariat majoritar sau total străin, scrie zf.ro.

Anul trecut, cel mai mare producător local după suprafaţa cultivată a fost Agricost (ferma In­sula Mare a Brăilei), cea mai mare fermă de cereale şi oleaginoase din România, deţinuă de arabii de la Al Dahra. Agricost exploatează peste 56.000 de hectare.

După Agricost, următoarele poziţii în to­pul celor mai mari producători de porumb în 2018 sunt ocupate de companiile Comcereal şi Trans­avia, ambele cu capital românesc. Com­ce­­­real Vaslui (CCEV) este una dintre principalele firme ale grupului Racova.

Atipic, pe locul trei s-a situat grupul Trans­avia, cel mai mare business din industria cărnii de pui de pe plan local, deţinut de antre­pre­­norul Ioan Popa.

Al patrulea cel mai mare beneficiar de sub­ven­ţie din 2018 pentru suprafaţa de porumb cul­ti­­vată a fost Oltyre, companie care se ocupă de cul­tivarea cerealelor, controlată de Mihai Anghel. Oltyre a încheiat 2017 cu venituri de 130 milioane de lei.

Compania AgroChirnogi din Călăraşi, deţi­nută de omul de afaceri libanez El Khalil, s-a situat pe locul cinci în topul subvenţiilor atrase după suprafaţă de porumb cultivată.

Pe locul şase se află JD Agro Cocora, com­pa­nie care are ca obiect principal de activitate culti­varea cerealelor şi face parte din grupul Romania Farm Invest A/S, controlat de danezul Erik Jantzen.

Pe locul şapte şi locul opt s-au situat com­pa­niile Agricola San Giorgio, detinută de fa­milia Conti din Italia, respectiv compania te­leor­­măneană Agrinatura, cu acţionariat britanic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`