UPDATE // Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a recunoscut luni seara în emisiunea moderată de Tudor Mușat că sunt discuții în coaliție privind măsuri speciale ce ar putea fi luate la iarnă, privind furnizarea gazelor către marii consumatori industriali, doar în situația în care se adeverește cel mai sumbru scenariu luat în calcul. Acesta a respins însă ideea că este vorba despre o raționalizare generală a gazelor:
Acesta a explicat că până în momentul de față 90% din necesar este asigurat, urmând a se găsi surse alternative pentru cele 10%. Dacă pentru necesarul de 10% nu se vor găsi surse, abia atunci se poate vorbi despre posibile măsuri pentru consumatorii industriali
Guvernul Ciucă ia în calcul mai multe scenarii în ce privește aprovizionarea cu gaze naturale la iarnă, cel mai negru fiind raționalizarea consumului la marii consumatori industriali dacă România nu va face rost de gaze din import, informează G4Media, care citează surse guvernamentale.
România își asigură acum peste 85% din necesarul intern din producția proprie, iar restul de 15% din importuri. Dacă la iarnă Moscova va întrerupe complet furnizarea de gaze naturale, România ar putea importa din Azerbaidjan. Un memorandum există deja în acest sens, dar mai e nevoie de acordul Turciei pentru tranzit.
România ar mai putea importa gaz din Emiratele Arabe Unite, dar și aici are nevoie de un acord din partea Turciei.
O altă variantă, deja utilizată de alte state, este folosirea gazul lichefiat adus cu vapoarele speciale din SUA în porturile din Grecia. În schimb, aici e nevoie de finalizarea unei conducte care să lege Grecia de Bulgaria, precizează G4Media.
Dacă România nu va face rost de gaze din import, Guvernul ia în calcul raționalizarea consumului la marii consumatori industriali. În schimb, în niciunul dintre scenarii nu se pune problema raționalizării furnizării gazelor pentru populație.
„Există o decizie la nivelul UE și fiecare țară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de față suntem puțin peste 41%.
Angajamentul nostru față de noi și față de UE este ca până la 1 august să avem în depozite 46%, până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% și până la 1 noiembrie 80%”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la finele lunii trecute.