Ucrainenii, disperați să se angajeze în România. „Avem pregătire, nu vrem să facem curățenie sau să spălăm podele”

Ucrainenii, disperați să se angajeze în România. Avem pregătire, nu vrem să facem curățenie sau să spălăm podele
sursă foto: captură video

După ce România a cheltuit aproape 130 de milioane de euro anul trecut cu refugiaţii din Ucraina, de luna aceasta, statul a impus reguli mai stricte pentru ajutorul de cazare şi masă şi le-a tăiat din fonduri.

Oferta nu este tocmai pe gustul ucrainenilor care caută un loc de muncă

Sute de refugiaţi stau zi de zi la coadă la oficiul de şomaj Constanţa pentru a întreba ce locuri de muncă pot primi.

Fără adeverinţa care confirmă că îşi caută de lucru, cetățenii din Ucraina nu mai primesc ajutor de la guvernul României. O tânără speră să găsească acelaşi post pe care îl avea înainte să fugă din calea ruşilor. Era manager la Odessa, potrivit Observator.

”Este dificil să îmi găsesc un loc de muncă pentru că avem pregătire şi vrem un job pe măsură. Nu să facem curăţenie sau să spălăm podele. Sper să găsesc un loc de muncă şi să rămân aici până se termină războiul din Ucraina.”

Dintre cei patru milioane de oameni care au trecut prin ţara noastră de la începerea invaziei ruse din Ucraina, aproape 15.000 s-au stabilit în judeţul Constanţa

Cel puţin 200 de locuri de muncă sunt disponibile pentru ei pe litoral, cele mai multe în hoteluri şi restaurante. Doar că oferta nu este mereu pe placul străinilor care caută de muncă.

Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanţa: Marea majoritate a celor care ne calcă pragul sunt cu studii superioare, vorbim de manageri, de doctori, de contabili, de economişti, de poliţişti. Avem şi cu studii medii.

”Este foarte dificil pentru că nu toţi ucrainenii ştiu engleză, iar limba română nu este foarte uşoară.”
Statul român a cheltuit anul trecut peste 350.000 de euro pe zi cu refugiaţii din Ucraina.

Acum, Guvernul a schimbat regulile. Refugiații vor beneficia de o singură tranşă de bani, pentru cel mult patru luni, dacă îşi înscriu copiii la şcoală, în clasele special create. Ei pot primi ajutor pentru cazare și după această perioadă, până la sfârşitul anului, dacă se angajează.

În plus, trebuie să se înscrie în registrul de la departamentul de imigrări. Ajutorul lunar înseamnă două mii de lei de familie, bani pentru cazare, plus 600 de lei de persoană pentru mâncare.

Aproape 100 de mii de ucraineni trăiesc acum în România. Puţin peste şapte mii şi-au găsit loc de muncă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale