Campania agresivă a Fiscului din ultimele zile a fost comparată chiar și cu raziile de pe vremuri ale Miliției Economice. Subiectul este amplu dezbătut și într-un articol semnat de jurnalistul Laurențiu Gheorghe pentru Adevărul.
Urgia controalelor pentru combatarea evaziunii fiscale s-a transferat zilele trecute asupra restaurantelor, magazinelor sau punctelor de lucru ale unor firme de prestări servicii. Au fost aplicate amenzi și mai multe localuri au fost închise pentru perioade între o lună şi trei luni pentru o lipsă de 3 lei, 5 lei sau 50 de lei în gestiune.
“Problema evaziunii este una reală, însă astfel de acțiuni pot sugera mai degrabă o dorință a Guvernului de a puncta la capitolul imagine, și nu de a crește real încasările bugetare. Este adevărat că, anul trecut, veniturile din TVA au scăzut cu 1,8% pentru prima dată din 2009 încoace. Iar acest lucru este cu atât mai puțin acceptabil cu cât consumul a crescut cu 7,2%. Astfel spus, s-au colectat din TVA doar 50,8 miliarde de lei, deşi conform bugetului erau previzionate 54,6 miliarde de lei”, scrie jurnalistul.
Cruciada declanșată de ANAF i-a surprins și pe parlamentari. Președintele agenției, Gelu Ștefan Diaconu a fost invitat la următoarea ședință a Comisiei de Buget-Finanțe a Senatului pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro și „închide cofetării pentru 5 lei”.
” Cert este că în România sunt mulți oameni de afaceri bogați, care dețin firme foarte sărace, lucru subliniat și de Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Iar România se află pe ultimul loc din UE după veniturile bugetului general, de doar 31,5% din PIB, cu peste 11% mai puțin decât media europeană”, mai scrie Laurențiu Gheorghe.