Nicio companie din România nu are contract cu Gazprom, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu, joi seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, unde a explicat că piața gazelor naturale este foarte volatilă în această perioadă și că prețul pe bursă a crescut astăzi doar din anunțul Federației Ruse cum că ar dori schimbarea contractelor în ruble.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„România este printre cel mai puțin dependente state de gazul rusesc. Per total, anul acesta, cred că am importat pe undeva până în 30%”, a spus liberalul.
Întrebat care este mecanismul prin care România importă gaze de proveniență rusească, el a explicat: „În general, toate companiile private care operează în România, care sunt operatori în piața de gaze naturale în România, au contracte cu companii intermediare ale Gazprom, cu companii chiar din Ungaria care probabil că au gaz tot din Federația Rusă, și gazul rusesc se vinde în România pe bursa românească, prin contracte bilateral”.
Întrebat despre valoarea absolută a contractelor, Virgil Popescu a spus: „Este foarte greu să vă zic valoarea contractelor între companii private pentru că nu avem acces la ele (…). Cantitatea este în jur de 3 miliarde de metri cubi, cam așa ar veni dintr-un consum de 11 miliarde. Acum depinde de preț”.
„Prețul pe bursă, de exemplu, astăzi, a crescut doar din anunțul Federației Ruse că ar dori schimbarea contractelor în ruble. Este foarte senzitivă piața gazelor naturale în această perioadă și prețul este foarte volatil, dar contractele se fac și pe termen lung și atunci nu vorbim de prețul spot, de aceea e greu de estimat o valoare totală”, a continuat oficialul.