Prețul gazelor a înregistrat o creștere de aproape 20%, după ce Vladimir Putin a anunțat că nu mai acceptă decât plata în ruble

Prețul gazelor a înregistrat o creștere de aproape 20%, după ce Vladimir Putin a anunțat că nu mai acceptă decât plata în ruble
Foto: Hepta.ro

Miercuri, prețul gazelor a crescut cu aproape 20%, după ce Kremlinul a anunțat că nu va mai accepta decât plata în ruble pentru gazul rusesc, excluzând euro și dolarii americani.

Rusia ar avea o serie de planuri pentru convertirea plăților la gaze în ruble, pentru „țările neprietenoase”, iar în acest context prețurile pentru luna aprilie au înregistrat o crește de peste 18%.

Prețul gazelor a crescut cu aproape 20% după decizia lui Putin de a respinge orice monedă în afară de ruble

Rusia a decis să convertească toate plățile pentru gaze în ruble, după ce a rămas fără valută având în vedere restricțiile impuse de țările occidentale, după ce a început războiul din Ucraina. 

Astfel, cotațiile TTF din Țările de Jos au crescut miercuri până la 18,9%, mai exact până la 1374,69 dolari pe mia de metri cubi de gaz. Prețul a sărit și cu 10% pe Bursele de la Londra, după cum arată datele ICE. 

Vladimir Putin a anunțat că nu mai acceptă decât plata în ruble pentru gaz

Rusia a anunțat că nu va mai accepta plata în euro sau dolari pentru gazele exportate în țările UE. Țările care importă gaz rusesc vor trebui să efectueze plata doar în ruble, iar proiectul va fi implementat de Banca de la Moscova în cel mult o săptămână.

Am luat decizia de a implementa o serie de măsuri pentru a trece la plăţi în ruble pentru gazul rusesc exportat în ţări inamicale şi să renunţăm la toate tranzacţiile în monede care au fost compromise”, a declarat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde, cu ocazia participării la o şedinţă a Guvernului de la Moscova.

Deși statele Uniunii Europene și-au exprimat dorința de a rupe dependența de gazul și petrolul rusesc, acest lucru nu se poate întâmpla imediat. Rezoluția pe anul acesta este de a reduce dependența de gazul rusesc cu două treimi.

Cea mai mare dependență de gazele rusești o are Ungaria, cu 25% din necesarul său importat din Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`