Viteza creditelor în EURO bate creditarea în LEI, după ȘAPTE ani! Nivelul ROBOR și dobânzile sunt principalele cauze

Viteza creditelor în EURO bate creditarea în LEI, după ȘAPTE ani! Nivelul ROBOR și dobânzile sunt principalele cauze
sursă foto: stiripesurse.ro

Companiile preferă din nou creditele în valută, după șapte ani, pentru că nivelul ROBOR a crescut, iar dobânzile la euro au rămas „la zero”, motiv pentru care viteza creditelor corporate în moneda europeană bate creditarea în cea națională, relatează zf.ro.

În ultimii șapte ani, leul românesc a dominat peisajul creditării pe fondul scăderii dobânzilor. După cum reiese din datele BNR, scrie Ziarul Financiar, ritmul anual de creştere al împrumuturilor corporate în valută a ajuns la sfârşitul anului 2018 la 7,1%, depăşind avansul creditelor corporate în lei, de 6,2%, însă volumul cel mai mare rămâne în continuare pe palierul finanţărilor în moneda naţională.

Costul finanţării în moneda naţională a revenit însă pe o pantă ascendentă, începând cu anul trecut, odată cu creşterea dobânzilor ROBOR pe piaţa interbancară, în timp ce costul finanţărilor în euro a rămas la niveluri scăzute. Prin urmare, explică sursa citată, dobânzile au ajuns să fie duble în cazul finanţărilor în lei faţă de cele în euro.

Așadar, împrumuturile corporate în valută înregistrau în de­cem­brie 2018 un ritm anual de creştere de 7,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2017, în timp ce creditele pentru companii în lei aveau un avans de 6,2%. Soldul creditelor pentru companii în valută a ajuns la 48,08 mld. lei, fiind în continuare mai mic comparativ cu soldul împrumuturilor corporate în lei, care s-a apropiat de 70 mld. lei.

Nu în ultimul rând, amintește Claudia Medrega de la Ziarul Financiar, dacă în anii de boom economic 2007-2008, care au precedat criza financiară, creditele pentru companii în valută creşteau cu ritmuri de peste 30%, mai rapid decât împrumuturile în lei, din 2012 creditele în valută pentru companii au frânat, iar spre finalul lui 2012 au intrat pe o pantă de scădere care a continuat până în 2018.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`