Românii care lucrează în alte state UE și au contracte de muncă vor putea opta pentru un produs personal de pensie în aceleași condiții și cu aceleași costuri de reglementare ca în toate statele UE, a declarat senatorul PNL Mircea Pufu, după ce Senatul a dat un vot favorabil pe proiectul privind pensiile portabile.
„Este vorba despre o lege destul de importantă și n-aș fi vrut să treacă chiar așa neobservată. E vorba de Legea 677/2022, care pune în aplicare Regulamentul 2019/1238. În Pachetul european de combatere a sărăciei, una dintre măsurile adoptate a fost introducerea produsului pan-european de pensii personale (PEPP), fiind creată o piață europeană unică pentru pensiile personale”, a declarat liberalul.
„Prin crearea acestui produs, Uniunea Europeană nu numai că a răspuns la schimbările demografice și la formele moderne de muncă, dar a adus digitalizarea și în acest domeniu. Potrivit Uniunii Europene, PEPP stabilește un punct de referință în ceea ce privește transparența, eficiența, securitatea și flexibilitatea, fiind un produs complementar regimurilor naționale de pensii existente. Fiecare stat membru, în consecință, va fi obligat să recunoască acest produs în asigurările sociale și regimurile fiscale personale”, a continuat el.
„Concret, românii care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene și au contracte de muncă vor putea opta pentru un produs personal de pensie în aceleași condiții și cu aceleași costuri de reglementare ca în toate statele membre. E un produs de economisire voluntară, contribuțiile fiind deductibile fiscal, iar momentul plății este decis de fiecare persoană în parte. Putem vorbi de o portabilitate în aceste condiții dintre un stat membru către altul, fără ca angajații și angajatorii să își piardă niciun drept”, a explicat Mircea Pufu.
„Angajatorii multinaționali vor avea avantajul de a putea gestiona un singur sistem de pensii peste granițele UE, într-un mod mult mai simplu și mai uniform și cu mai puține costuri prin digitalizare. Guvernul a aprobat deja proiectul de lege care instituie în România un produs pan-european de pensii personale, iar acum Parlamentul trebuie să alinieze normele la legislația europeană. Este ceea ce propune proiectul 677/2022, printre altele, desemnarea ASF ca autoritate competentă pentru a exercita atribuții de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigație și control”, a mai spus senatorul PNL.