Zoltan Nagy-Bege (ANRE), despre legea de compensare și plafonare: Sesizăm anumite probleme care afectează companiile și pot avea urmări grave pentru activitatea lor (VIDEO)

Zoltan Nagy-Bege (ANRE), despre legea de compensare și plafonare: Sesizăm anumite probleme care afectează companiile și pot avea urmări grave pentru activitatea lor (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, susține că anumite aspecte ale legii privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie „ar trebui ajustate”. „Sesizăm anumite probleme care afectează companiile și pot avea urmări grave pentru activitatea lor”, a spus oficialul, joi dimineață, la Știrile B1 TV cu Aneta Sângeorzan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Zoltan Nagy-Bege (ANRE), pe B1 TV: „În acest caz privind legea compensării și plafonării prețurilor, sesizăm anumite probleme care afectează companiile și pot avea urmări grave pentru activitatea lor”

Întrebat care este poziția ANRE privind plafonările, Zoltan Nagy-Bege a afirmat: „În primul rând, aș dori să precizez că ANRE în mod normal trebuie să fie echidistantă în această poveste, adică noi trebuie să protejăm și consumatorii, dar trebuie să avem grijă și de faptul actorii din piață, companiile implicate în producție, transport, distribuție și furnizare, au condiții normale de funcționare. Ați văzut foarte bine, cred că ați urmărit în decursul anului, în ideea de a proteja consumatorii de energie sau de gaze naturale, am aplicat numeroase amenzi și pentru distribuitori, și pentru furnizori, și chiar și pentru producători, în momentul în care am sesizat derapaje, probleme, încălcări ale legislației”.

„În acest caz privind legea compensării și plafonării prețurilor, sesizăm anumite probleme care afectează companiile și pot avea urmări grave pentru activitatea lor. Doar asta am sesizat, faptul că anumite lucruri din această lege ar trebui ajustate”, a adăugat el.

Întrebat care ar fi problemele, oficialul a spus: „În primul rând, această criză energetică în mijlocul căreia suntem noi și toată Europa se datorează în primul rând ofertei mai mici de energie și de gaze naturale decât este cererea la acest moment și dificultățile pe care le are partea de ofertă în a urmări cererea. Cererea a crescut într-un ritm mult mai mare și oferta nu a putut să o urmărească. În aceste condiții, noi avem nevoie de orice metru cub de gaz în plus, orice Megawatt x oră de energie electrică produsă și livrată în rețea”.

„De aceea, modul în care se supraimpozitează producătorii de energie electrică în România, știți foarte bine că în această Lege 259 se prevede că anumiți producători de energie electrică sunt supraimpozitați pentru veniturile care sunt peste valoarea de 450 de lei pe Megawatt x oră, problema este că majoritatea producătorilor nu vând doar energia electrică pe care o introduc ei înșiși, dar chiar revând energie pentru că fac tranzacții în piețele de energie și nu se face diferența între energia produsă de ei și vândută la acest preț, de 450 sau peste, și energia cumpărată din piață și revândută de multe ori peste acest preț de 450 de lei. Ar trebui făcută diferența și supraimpozitată doar energia produsă și vândută de ei la prețurile de peste 450 de lei. Asta a fost una din probleme și cred că este foarte important să avem grijă de partea asta de sursă de energie, să maximizăm în această perioadă producția de energie”, a continuat vicepreședintele ANRE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`