4 sfaturi utile pentru pregătirea finanțelor personale înainte de o criză economică

4 sfaturi utile pentru pregătirea finanțelor personale înainte de o criză economică

Nu mai este de mult o surpriză faptul că, în viitorul apropiat, ne putem aștepta la o criză economică mondială care își va pune amprenta inclusiv pe viața cotidiană din țara noastră. Această perioadă de austeritate vine atât pe fondul pendemiei de Coronavirus care a oprit temporar economia de pe planetă, dar și ca urmare a conflictelor armate din estul Europei.  Ce putem face noi pentru a ne proteja finanțele personale în perioada următoare?

1. Construiește-ți un fond de urgență care să acopere cel puțin 6 luni de cheltuieli

Gestul de a economisi bani în vederea asigurării unei protecții împotriva vremurilor vitrege din punct de vedere economic se regăsește în cultura populară și sub forma expresilor bine-cunoscute „a pune bani la ciorap” și „bani albi pentru zile negre”. Înțelepciunea populară nu oferă sfaturi greșite, dar omite influența inflației asupra economiilor de la saltea.

Este foarte bine să punem de-o parte bani sub forma unui fond de urgență, dar ar fi bine să găsim o cale de a proteja acești bani în fața inflației care pare să nu se mai oprească din creștere. O variantă bună în acest caz este reprezentată de economiile în valută.

2. Plătește-ți toate datoriile

Dacă ai credite pe care încă nu ai reușit să le plătești în totalitate ar trebui să iei în considerare un efort financiar care să grăbească, pe cât posibil, acest proces. De cele mai multe ori, vremurile de criză economică pun în dificultate mai ales cetățenii cu rate la bănci.

Mai mult, cei care obișnuiesc să apeleze la un credit nebancar pentru a rezolva problemele urgente din viața lor ar trebui să se gândească foarte bine data viitoare când vor să formuleze o cerere pentru un astfel de instrument financiar. Încearcă să reduci la maxim orice cheltuială care nu reprezintă o nevoie urgentă, iar efectele crizei economice nu vor lăsa urme adânci în viața ta financiară.

3. Ai grijă la inflația stilului de viață!

De multe ori, atunci când ne gândim la economii și cheltuieli, ne vin în minte lucruri scumpe pe care le cumpărăm în fiecare zi, cum ar fi cafeaua de dimineață sau gustarea de după serviciu. Acestea nu reprezintă, însă, motivul pentru care banii nu ne ajung la finalul lunii. Inflația stilului de viață este un concept care descrie creșterea cheltuielilor generale proporțional cu veniturile unei persoane.

Dacă ultimele dăți când ți-au crescut veniturile ai schimbat în bine în mod nenecesar mai multe aspecte ale vieții tale, atunci și tu ai căzut victimă inflației stilului de viață. Dacă vrei să te protejezi de criza economică din viitorul apropiat, trebuie să faci o analiză atentă a tuturor aspectelor din viața ta și să decizi care dintre cheltuielile mari sunt nevoi și care sunt dorințe. O mașină scumpă nu va mai reprezenta motiv de mândrie atunci când nu îți vei mai putea permite combustibilul de zi cu zi.

4. Îngrijește-te de carieră pentru a deveni indispensabil la locul de muncă

O criză economică vine inevitabil la pachet cu disponibilizări și concedieri în masă. Dacă în ultimii ani mai puteam să ne eschivăm de la muncă din când în când fără ca acest lucru să fie neapărat observat de colegi, începând de acum comportamentul tuturor va fi monitorizat mai atent. În doar câteva luni, în toate firmele va apărea o nevoie inevitabilă de a reduce personalul, iar tu trebuie să demonstrezi din timp că ești un om indispensabil pentru compania la care lucrezi dacă vrei să îți păstrezi locul de muncă pe timpul crizei.

Mai mult, dacă nu ai avut chef sau timp să faci cursurile acelea de perfecționare pe care trebuia să le faci de mult, acum este momentul să le începi. Orice competență în plus va fi un atuu atunci când compania ta trebuie să decidă pe cine păstrează și pe cine lasă fără job pe timp de criză.

În concluzie, criza economică este un eveniment care nu poate fi evitat și care va avea efecte dezastruoase în toate țările, indiferent de nivelul lor economic. Fiecare dintre noi poate lua decizii care să ne faciliteze tranziția prin criză, iar momentul pentru a deveni mai responsabili este chiar acum. Cu puțină organizare și câteva obiceiuri sănătoase pentru viața financiară, oricine poate trece mai ușor peste orice criză.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`