Echipajul aflat la bordul elicopterului SMURD prăbușit luni în Lacul Siutghiol din Mamaia ar fi avut șanse de supraviețuire mai mari dacă reprezentanții Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare ar fi fost anunțați de către 112 pentru a interveni.
Iulian Crețu, director de exploatare în cadrul ARSVOM, a declarat că o șalupă a Agenției se afla pe lacul Siutghiol, în apropierea locului tragediei și ar fi putut ajunge în cel mult zece minute la elicopter, dacă ar fi fost anunțați. Acesta spune că a aflat despre accident de la televizor și că șalupa instituției a fost trimisă imediat pentru a interveni.
”Nu ne-a chemat nimeni acolo. Nu am fost alarmați. În momentul în care m-am autosesizat, am trimis în zonă echipajul cu șalupa Jupiter de pe lacul Siutghiol și cu trei scafandri. (…) Am văzut întâi pe televiziuni și m-am autosesizat. Am anunțat directorii, șalupa și scafandrii, pe care i-am trimis acolo. Am intervenit benevol. Nu am mai așteptat să fim solicitați. Sunt situații de forță majoră în care noi nu așteptăm să fim solicitați, trimitem oameni. De la ora 16.50 și până dimineață la 04.30, când s-a recuperat ultimul trup, șalupa a stat în zonă”, a spus Iulian Crețu pentru Mediafax.
El a precizat că ARSVOM nu a fost anunțată prin 112 despre producerea accidentului, alerta fiind dată numai la intervențiile pe mare.
”Suntem arondați la serviciul de urgență 112, dar pe parte maritimă, prin Centrul Maritim de Coordonare. Dacă 112 ne-ar fi anunțat pe noi, în 5, maxim 10 minute, eram în zonă. Dar noi nu am fost anunțați. Nimeni nu și-a imaginat că noi, fiind agenție de salvare pe mare, avem o șalupă și pe lac. (…) De unde se afla șalupa, puteam ajunge în maximum 10 minute în zonă”, a mai spus Iulian Crețu, precizînd că imediat după ce a aflat despre accident a sunat la Căpitănia Mamaia, dar nu i-a răspuns nimeni.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat că accidentul a fost anunţat la 16.18, iar la 16.40 – 16.45 două bărci se aflau în larg la intervenţie.
La bordul elicopterului SMURD prăbușit luni după-amiază în lacul Siutghiol se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani.
Toate cele patru persoane și-au pierdut viața în urma prăbușirii elicopterului, iar operațiunile de căutare și salvare au durat peste 12 ore.