Procurorii de la Parchetul instanței supreme au demarat cercetări în legătură cu tezaure de brățări spiralice dacice , monede, scuturi și alte obiecte antice, sustrase din siturile rezervației arheologice din Munții Orăștiei și introduse ulterior pe piața internațională de artefacte prin ascunderea și disimularea originii ilicite a acestora.
Sub coordonarea procurorului și cu sprijinul Eurojust în cursul lunilor februarie și martie, ofițeri specializați din cadrul IGPR – Serviciul pentru protejarea patrimoniului cultural au cooperat cu autoritățile judiciare competente din Austria și Germania pentru efectuarea mai multor percheziții domiciliare și la case de licitații specializate.
În urma verificărilor au fost ridicate sute de monede antice, unele dintre acestea din aur scrie libertatea.ro.
Totodată, au fost ridicate documente care atestă vânzarea unor brățări spiralice și a mai multor monede sustrase din siturile arheologice românești.
Sunt urmărite în continuare, prin Interpol, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze precum un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 de piese, tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 de piese și un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 de monede.
Procurorii mai caută cinci scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) dar și alte asemenea obiecte de preț.