Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Alexandru Cumpănașu într-un dosar în care îl acuză că a obținut bani europeni folosind documente ori declarații false. Mai exact, el ar fi primit peste 300.000 de lei pentru serviciile sale de ”expert IT” de la SNSPA, deși nu avea diplomă de studii universitare și nici experiența necesară în domeniu de minim un an. Într-o declarație pentru G4Media, Cumpănașu a spus că e foarte bine că dosarul a ajuns în instanță, pentru că acum are ocazia să demonstreze că e nevinovat.
„În cursul anului 2016, în contextul implementării de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative a proiectului finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local”, inculpatul l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect să-l angajeze pe un post de expert IT, în condițiile în care acesta nu îndeplinea cerințele fișei postului (acelea de a deține o diplomă de studii universitare și de a avea experiență în specialitate de minim 1 an). Ulterior, deși inculpatul ar fi promis de mai multe ori că va aduce documentele respective care să ateste îndeplinirea condițiilor de angajare, nici până la data finalizării proiectului nu a făcut acest lucru”, a transmis DNA, într-un comunicat.
Astfel, Cumpănașu ar fi obținut pe nedrept 308.630 lei. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Până acum, Ministerul Dezvoltării nu a transmis dacă se constituie parte civilă în procesul penal.
Dosarul va fi judecat la Tribunalului București.
Într-o reacție pentru G4Merdia, Alexandru Cumpănașu a susținut că e foarte bine că acest dosar a ajuns în instanță, pentru că de acum își poate demonstra nevinovăția. Totodată, el s-a plâns că în cei trei ani în care a avut calitatea de inculpat în dosar i s-au adus prejudicii de imagine.
Cumpănașu a mai declarat că nu a prezentat SNSPA și nici vreunei alte instituții documente care să ateste alte studii decât cele pe care le are.
Potrivit G4Media, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare și mai multe primării de sector au fost parteneri în proiecte de zeci de milioane de lei cu Asociația pentru Implementarea Democrației, ONG-ul fondat și condus de Alexandru Cumpănașu.
De asemenea, în cadrul Coaliţiei Naţională pentru Modernizarea României (CNMR), el a ajuns să fie practic șef peste un fost prim-ministru interimar și fost ministru al Educației (Sorin Cîmpeanu), un fost șef al SRI (Costin Georgescu), fostul negociator – șef cu UE (Vasile Pușcaș), un fost șef al Armatei Române (generalul Constantin Degeratu). Sub conducerea lui în cadrul CNMR au ajuns, de altfel, și zeci de instituții, asociații, sindicate, universități ori patronate.
Asta deși tot el a acuzat statul român de mafiotizare și a amenințat cu „destructurarea” acestuia.
În 2019, Cumpănașu a candidat la alegerile prezidențiale pe seama tragediei din Caracal, unde nepoata sa și o altă adolescentă au fost ucise. În mai multe rânduri, el a invocat teorii ale conspirației conform cărora cele două adolescente ar fi fost în viață, iar autoritățile ar mușamaliza cazul.