Colesterolul este o lipidă indispensabilă bunei funcționări a organismului, acesta provenind din două surse: alimentația, o sursă exogenă, și din biosinteza ficatului.
Deși se vorbește de un colesterol total mărit peste 220, în realitate savanții spun că doar dacă depășește 280 vei începe să iei măsuri. Poți regla grăsimea din sânge consumând alimente anticolesterol.
Top 10 alimente:
Tărâțe sau fulgi de ovăz – ovăzul este bogat în fibre și are proprietăți anticolesterol;
Coacăze întregi sau suc – conțin antioxidanți și anume un fitosterol care contribuie la scăderea colesterolului rău (LDL);
Fisticul – consumat crud, fisticul conține acizi grași nesaturați sau fitosteroli care ajută la scăderea colesterolului rău;
Nucile – consumul regulat de nuci, bogate în grăsimi polinesaturate are avantajul de a crește colesterolul bun (HDL) și de a-l diminua pe cel rău (LDL). Consumă zilnic 50 de g de nuci și vei diminua riscul de boli cardiovasculare;
Migdale – consumul regulat de migdale crude (50 g pe zi) diminuează nivelul insulinei eliberate de organism. În plus, antioxidanții și vitamina E previn oxidarea cauzată de colesterolul rău și deci reduc riscurile bolilor cardiovasculare. Studiile au arătat că un consum zilnic poate reduce LDL cu 24%;
Avocado – este bogat în grăsimi monosaturate (mai ales acid oleic), în antioxidanți și în fibre (6,8g/100g), fiind un fruct care scade colesterolul sangvin;
Măslinele și uleiul de măsline extravirgin – Consumul de măsline și de ulei de măsline reglează tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului sangvin total și LDL și trigliceridele;
Uleiul sau semințele de in – Semințele de in sunt bogate în omega 3 și acid alfalinoleic. Reduc colesterolul și previn cancerul;
Sucul de merișor și de struguri – Conțin flavonoide care cresc colesterolul bun și îl scad pe cel rău;
Iaurtul probiotic – Prin bacteriile lactice pe care le conține favorizează eliminarea colesterolului prin intermediului intestinului, antrenând o diminuare a acestuia, scrie Libertatea.