Năutul are o valoare deosebită şi ar fi benefic ca de azi să-l treci pe lista ta de priorităţi culinare: bogat în săruri minerale, vitamine şi proteine, poate fi unsubstitut ideal pentru proteinele din carne.
Mai multe studii au arătat că un consum regulat de năut combate riscul de a face osteoporoză, cancer la sân şi diabet de tip II. Însă beneficiile aduse de acest aliment sunt multiple. Iată în continuare câteva dintre cele mai importante, potrivit taifasuri.ro
În caz deanemie, un consum regulat de năut vă va ajuta să învingeţi această afecţiune şi să aveţi energia necesară. În 100 g năut se regăsesc 2,8 mg de fier, care se absoarbe foarte bine,năutul având şi vitamina C.
Având un conținut marede proteine, magneziu, fier, potasiu, mangan, zinc, fosfor, seleniu, calciu, vitamina C, vitamine de tip B şi fibre, năutul controlează pofta de mâncare şi oferă o stare de saţietate pe termen lung, motiv pentru care este recomandat şi în curele de slăbire.
Constipaţia, poate fi combătută uşor consumând multe lichide şi fibre. Năutul e bogat în fibre insolubile, ajută la combaterea constipaţiei și la curăţarea intestinelor de toxine.
În 100 g năut fiert sunt 163 de calorii şi 12 g proteine. Combinat cu orez, năutul vă asigură proteina completă, ceea ce înseamnă că suplineşte cu succes carnea.
Năutul are un conţinut mare de fibre şi antioxidanţi şi un conţinut mic de grăsimi, motiv pentru care ajută la reglarea nivelului de colesterol, menţinerea sănătăţii pereţilor vaselor de sânge şi, mai ales, la combaterea afecţiunilor cardiovasculare.
Poţi folosi boabele de năut fie în salate, fie sub forma unor preparate cum ar fi: humus (piure de năut), falafel (piure de năut prăjit) sau couscous (cu boabe întregi de năut). Dacă nu sunt deja preparate, boabele de năut trebuie lăsate la înmuiat (în apă) timp de 12 ore. Apoi se scurg şi se usucă bine, după care poţi începe să le pregăteşti la foc mic.