Mai mulți ambasadori ai României din statele cu comunități numeroase de români au lansat critici extrem de dure către reprezentanții Autorității Electorale Permanente, precum și către secretarul general din Ministerul Afacerilor Externe. Diplomații le-au reproșat organizarea defectuoasă a alegerilor prezidențiale din noiembrie, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.
„A fost o adevărată revoltă a diplomaților”, potrivit surselor citate. Ședința a avut loc săptămâna trecută, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației, și a durat câteva ore.
Ambasadorii au reclamat proasta organizare a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019. Aceștia au avertizat că vor fi probleme chiar mai mari decât la europarlamentare din cauza modificărilor legislative din ultima perioadă.
Constantin Mitulețu-Buică, președintele AEP, și Laura Chiorean, secretarul general al MAE, au fost țintele reproșurilor. Laura Chiorean, fostă șefa a organizației de femei a PSD Cluj, a fost adusă special la MAE de Viorica Dăncilă să gestioneze alegerile europarlamentare din Diaspora. Ea a câștigat un concurs organizat de către Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea, concurs organizat cu încălcarea prevederilor legale, amintește g4media.ro.
Una dintre nemulțumirile ambasadorilor a fost reprezentată de dificultatea de a găsi sedii pentru secțiile de vot, având în vedere că scrutinul din diaspora se va desfășura pe o perioadă de trei zile. În aceste condiții, va fi aproape imposibil să închirieze săli de la instituții publice din țara respectivă, pentru că acestea sunt ocupate vinerea cu activitățile obișnuite. Rămâne soluția unor instituții private, ca spre exemplu hotelurile.
Posibilitatea ca cetățenii români să voteze în baza titlului de călătorie – un document care nu conține codul numeric personal (CNP) – reprezintă un alt punct fierbinte. Diplomații au explicat că prevederea, care a fost introdusă în această vară, face imposibilă verificarea în softul care previne votul multiplu, prin lipsa CNP. Mai mult, legea prevede că cetățenii care declară că și-au pierdut actele pot cere eliberarea titlului de călătorie chiar și în ziua votului, ceea ce ar putea duce la apariția unor probleme logistice, dar fiind că în sediile consulatelor se vor organiza secțiile de vot.
Nu în ultimul rând, ambasadorii au mai reclamat obligația ca șefii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare să îi desemneze pe președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitorii acestora. Această obligativitatea a fost și ea introdusă tot în această vară.