Este deja un lucru cunoscut că românii abia așteaptă să iasă la pensie. Comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, în care cetățenii ieșiți la pensie continuă să lucreze, în România, acest „fenomen” este extrem de rar. Așa se face că, și în acest clasament, suntem pe ultimul loc, cu cel mai mic număr de cetățeni care continuă să activeze în câmpul muncii și după retragere.
O altă discrepanță între noi și occidentali este că, în vreme ce ei își continuă activitatea pentru a se simți utili și din dorința unei vieți active, românii care aleg să nu își oprească parcursul profesional odată cu pensionarea o fac, de cele mai multe ori, de nevoie, potrivit Observator News.
În Uniunea Europeană, 13% dintre cei care au ieşit la pensie continuă să lucreze, pe când în România, mai puțin de 2% dintre cetățeni aleg această opțiune, conform Eurostat. La coada clasamentului, suntem urmați de spanioli şi greci.
La polul opus, ţările baltice au cea mai mare pondere a persoanelor care muncesc şi după ieșirea la pensie. Pe primul loc se clasează Estonia, unde mai mult de jumătate dintre pensionari rămân activi în piaţa muncii, urmată de Letonia şi Lituania. Dornici de a-și continua activitatea profesională sunt şi danezii, olandezii şi italienii. Motivația lor e plăcerea de a lucra și dorința de a rămâne productivi.
Pe de altă parte, motivația pensionarilor care aleg să continue să lucreze este mai mult una extrinsecă, bazată pe nevoia de venituri suplimentare. În aceeași situație sunt și cetățenii din Cipru sau Bulgaria, care, de asemenea, după pensionare, nu reușesc să se descurcă cu banii. În ciuda majorărilor din ultima vreme, pensia medie din România nu este nici la jumătatea celei din Uniunea Europeană.