Amenzile pentru persoanele care hrănesc urșii, triplate. Noi inițiative anunțate de Ministerul Mediului

Amenzile pentru persoanele care hrănesc urșii, triplate. Noi inițiative anunțate de Ministerul Mediului

Problema urșilor continuă să ia din ce în ce mai mare amploare. Una dintre cauzele care favorizează atacurile, respectiv atragerea animalelor sălbatice în zonele frecventate de oameni este atragerea urșilor cu mâncare. Din acest motiv, Ministerul Mediului urmează să impună sancțiuni mai dure.

Robert Szep, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a anunțat că amenzile pentru hrănirea urșilor de persoanele fizice ar putea fi dublate sau chiar triplate față de nivelul actual, cuprins între 3.000 și 5.000 de lei. Anunțul a fost făcut miercuri, 21 iulie, într-un briefing de presă susținut la Guvern.

„Lucrăm la un proiect de act normativ pentru limitarea şi sancţionarea drastică a hrănirii exemplarelor de urs de către persoane neautorizate în apropierea localităţilor.

Vom creşte cuantumul amenzilor pentru abandonările de deşeuri şi vom efectua controale mult mai riguroase în ceea ce priveşte abandonarea deşeurilor în jurul localităţilor”, a declarat oficialul de la minister.

Noi inițiative pentru protejarea oamenilor și a urșilor, anunțate de Ministerul Mediului

Amenzile sunt prea mici în prezent și se acordă destul de puține, a mai transmis secretarul de stat.

„Din păcate, destul de puţine persoane care hrăneau urşii au fost prinse în flagrant. În ultimele două săptămâni, trei persoane au fost amendate de Jandarmerie, respectiv de colegii de Garda de Mediu. Cred că este prea puţin.

Am cerut ca amenzile să fie mult, mult mai mari peste ceea ce este acum pentru persoane fizice. Acestea sunt între 3.000 şi 5.000 de lei. Noi sper să le dublăm, chiar să le triplăm aceste amenzi pentru că, din păcate, habituarea ursului se datorează şi managementului defectuos în ceea ce priveşte deşeurile”, a mai precizat acesta.

Anul viitor, prin intermediul unui proiect în valoare de 10 milioane de euro vor fi demarate inițiative ce au drept scop crearea de sanctuare pentru animalele sălbatice, măsuri de prevenție, precum garduri electrice și evaluarea numărului de urși, prin amprentă genetică. Numărul aproximativ al urșilor va fi pronunțat peste câțiva ani.

Ultima oră
14:53 - Fraudă în numele Enel. Dacă și tu ai fost sunat de către necunoscuți pentru a schimba brusc furnizorul de gaze e posibil să fi luat o mare țeapă. Sute de români au fost păgubiți
14:32 - David Popovici, premiat de Ministerul Educației: „Aș vrea să profit de imaginea și de valul pe care l-am creat, să inspir cât mai mulți copii să se apuce de sport”
14:15 - Miniștrii de externe ai României și Marii Britanii, scrisoare către Președintele Consiliului de Securitate al ONU pe tema atacului împotriva vasului „Mercer Street”
13:56 - Fenomenul ce ia amploare! Cum reuşesc turiştii care vin din Grecia să păcălească vameşii la graniţa României cu Bulgaria. Şiretlicul e foarte periculos
13:56 - Cristian Băcanu (PNL): Remarc, la fel ca Președintele Iohannis, că desființarea Secției Speciale pentru Magistrați bate pasul pe loc
13:55 - Șarpe de un metru descoperit în Parcul Herăstrău, aproape de locul de joacă pentru copii
13:09 - GCS: Numărul de infectări cu SARS-COV-2 în ultimele 24 de ore, în creștere
13:02 - INS: Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în primele şase luni cu 13,4%, în timp ce în luna iunie a fost de 12% faţă de iunie 2020
12:48 - Ambasada SUA din Viena, jefuită. Hoții au furat o piesă în valoare de 700.000 de euro
12:31 - Klaus Iohannis, critici la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion: „Nu a găsit calea potrivită pentru desființarea SIIJ” / „Sunt şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută”