Analiză Curtea de Conturi: Prețurile pentru construcţiile făcute din bani publici, umflate chiar și de zece ori

Analiză Curtea de Conturi: Prețurile pentru construcţiile făcute din bani publici, umflate chiar și de zece ori
Foto: cfpdr.eu

O analiză a Curții de Conturi a scos la iveală modalitățile prin care fondurile publice sunt un paravan pentru fraude. Umflarea prețurilor la materiale, lipsa interesului autorităților sau inexistența penalizărilor pentru nerespectarea termenelor sunt doar câteva dintre metodele folosite, iar tehnicile de fraudare sunt într-o „perfecționare continuă”.

„Proiectanţii utilizează la estimarea valorii lucrărilor pentru realizarea obiectivelor de investiţii preţuri supradimensionate ale resurselor materiale comparativ cu situaţia reală la momentul întocmirii proiectului, de multe ori cu procente de până la 1.000%”, se arată în analiza semnată de un auditor de la Curtea de Conturi Ialomiţa, preluată de gândul.info.

Deși potrivit legii, proiectantul nu este răspunzător de evaluarea financiară a materialelor și cantităților ce vot fi utilizate, și în ciuda faptului că oricine poate verifica prețurile reale ale pieței, există o totală lipsă de interes din partea instituțiilor publice.

O altă modalitate de fraudare a lucrărilor publice este aceea că dirigintele de şantier vine “la pachet” cu constructorul. Lipsa penalizărilor pentru cei care nu respectă termenele prevăzute în contracte este o altă metodă folosită pentru fraudarea fondurilor publice.

Referitor la acest subiect, Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că achiziţiile publice au fost “pepinieră” pentru cei care şi-au propus să fraudeze statul român. Tot Ministerul Finanțelor a anunțat că primele două proiecte de legi referitoare la achizițiile publice au fost finalizate, urmând să fie trimise Guvernului pentru aprobare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`