Personalul din Educație amenință cu greva generală. Aproape jumătate dintre angajați vor să-și dea demisia

Personalul din Educație amenință cu greva generală. Aproape jumătate dintre angajați vor să-și dea demisia
Cursuri de protecție împotriva bombardamentelor, predate în școlile din Ucraina Foto: Taylor Wilcox, Unsplash.com

Sistemul de Învățământ poate intra în colaps. Angajații din Educație amenință cu organizarea de proteste și amânarea închiderii situației școlare, dacă Guvernul nu va oferi majorările salariale promise.

Sindicatele din învățământ au realizat un sondaj potrivit căruia 67% dintre respondenți sunt de acord cu greva generală, din 10 ianuarie 2022. De asemenea, 77% dintre respondenți vor să nu mai încheie mediile pentru primul semestru.

Chestionarul a fost realizat în perioada 13-21 decembrie în rândul angajaților din învățământ, pentru a vedea percepția acestora privind decizia Guvernului de a îngheța salariile în 2022. Și mai îngrijorător este faptul că potrivit sondajului, 40,8% dintre respondenți se gândesc să-și schimbe locul de muncă și să se angajeze în alt domeniu.

Miercuri, între orele 13.00 și 15.00 are loc ultima pichetare a Guvernului din acest an. Sindicatele județene vor continua inițiativa joi, 23 decembrie, cu pichetarea Prefecturilor.

„În funcție de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acțiune), precum și de discuțiile pe care le vom avea cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, așa cum ne-a promis domnul Marian Neacșu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor”, se arată într-o comunicare a sindicaliștilor.

Doar 65 de lei vor primi în plus la salariu angajații din Educație

Potrivit acestora, personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Guvernul Ciucă promite doar 65 de lei la salariu, o sumă derizorie.

„Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 și până în prezent, inflația a ajuns la aproximativ 11%! Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor!”, mai arată sindicatele.

Tot astăzi au anunțat și angajații din Sănătate că pregătesc o serie de proteste. De azi a început grava japoneză.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:59 - Noi probleme pentru Grupul Nordis: Un investitor care a cumpărat 69 de apartamente a reziliat contractele și a obținut executarea silită / Nordis: Există un calendar de plată
17:54 - Alertă cu bombă la Piața Unirii, în zona fântânilor. Traficul este blocat
17:39 - Serghei Lavrov roagă „prietenii africani” să ceară Occidentului anularea sancțiunilor impuse Rusiei
17:31 - Nicolae Ciucă, bilanț la 6 luni de guvernare: Avem cea mai mare creștere economică din UE / Am oferit românilor măsuri ce fac posibilă continuarea investițiilor și protejarea celor vulnerabili (VIDEO)
17:10 - Ambasadorul României în SUA, despre atacul din Texas:„Lumea e îngrozită de ce s-a întâmplat” /Membri ai comunității de români dețin arme
17:09 - Nicolae Ciucă, îndemn pentru aleșii locali liberali: Trebuie să fim aproape de oameni și să răspundem preocupărilor lor. PNL are soluții și își revigorează viața de partid (VIDEO)
16:47 - Nicolae Ciucă: Administrațiile liberale sunt un model în Europa Centrală și de Est / Avem la dispoziție 90 de miliarde, bani europeni. E nevoie de descentralizare și eficiență (VIDEO)
16:44 - Fostul director de Formula 1, Bernie Ecclestone, arestat pentru că deținea o armă în timpul îmbarcării unui zbor spre Elveția
16:32 - Nicolae Ciucă: Succesele din administrație s-au convertit în încredere în politicienii liberali. Faptul că PNL e zi la guvernare se datorează și realizărilor aleșilor locali ai partidului (VIDEO)
16:22 - Parchetul European anchetează modul în care au fost cheltuiți banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în 15 locații. Prejudiciul calculat de procurori