ANPC declanșează propria anchetă în ”Dosarul vaccinurilor” / Horia Constantinescu: „Nu trebuie să avem specialiști pentru a realiza documentele. O sumă de informații controversate au apărut în spațiul public” (VIDEO)

ANPC declanșează propria anchetă în ”Dosarul vaccinurilor” / Horia Constantinescu: Nu trebuie să avem specialiști pentru a realiza documentele. O sumă de informații controversate au apărut în spațiul public (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) intervine în scandalul vaccinurilor împotriva COVID-19. ANPC  a trimis un chestionar, care cuprinde 25 de întrebări-cheie referitoare la vaccinurile anti-COVID achiziționate și distribuite de România, către marile companii producătoare – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson& Johnson.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat într-o intervenție pentru emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, că investigația a fost inițiată dup ce în spațiul public au apărut mai multe informații controversate despre vaccinurile COVID-19 care trebuie clarificate:

“O sumă de informații controversate au apărut în spațiul public. Vorbim de două etape, cea a perioadei pandemice în care aceste vaccinuri păreau o soluție și iată că totuși există voci care arată că fie lucrurile ar fi putut fi perfectibile, unele dintre acestea ridică semen de întrebare. Există la acest moment o discuție între doi dintre producători cu privire la proprietatea patentului ceea ce înseamnă automat că unul dintre ele nu este la nivelul la care celălalt pretinde că îl are pe al său. Toate aceste lucruri trebuie cumbva lămurite.

Este de asemenea de notorietate că procuratura unuia dintre statele americane a declanșat o investigație la unul dintre producători, toate lucrurile acestea necesită lămuriri pentru ca în eventualitatea în care ne vom confrunta cu o situație similară măcar să învățăm noi și pentru cei care au posibilitatea să o facă mai bine să le oferim aceste șanse”.

Pe de altă parte, Horia Constantinescu recunoaște că ANPC nu are specialiști în domeniul medical, dar și că nu ar avea nevoie pentru această acțiune:

“În primul rând nu trebuie să avem specialiști pentru a realiza documentele, nu avem specialiști nișați pe fiecare categorie de produse sau servicii pe care le identificăm, documentele pentru oricare dintre acestea respectă un algoritm foarte clar. Noi ceea ce facem este dacă aceste documente sau aceste produse respectă algoritmul despre care vă spuneam.

Nu ne privește cine și în ce momente a făcut această achiziție, ci vrem să înțelegem dacă produsul pus pe piață respectă exigențele de conformitate. Acest lucru înseamnă obținerea unor avize, înseamnă o serie de documente la care reiese răspunsul la întrebările pe care noi le-am realizat, nici decum nu ne apucăm să facem o analiză fizico-chimico-medicală în raport cu aceste produse”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`