Augustin Zegrean, despre primul român trimis la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor: Trebuia dus la spital dacă e bolnav. CSM ar putea să ceară explicații (VIDEO)

Augustin Zegrean, despre primul român trimis la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor: Trebuia dus la spital dacă e bolnav. CSM ar putea să ceară explicații (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a comentat cazul primului român trimis la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. La „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu, joi, pe B1 TV, el a explicat că omul respectiv trebuia dus la spital dacă într-adevăr suferă de boli psihice, nu la penitenciar.

Un bărbat în vârstă de 36 de ani din județul Buzău, care suferă de probleme psihice, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu executare pentru că în aprilie 2020 a părăsit o unitate sanitară până să afle rezultatul testării pentru SARS-CoV-2. El fusese izolat pentru că tușea foarte tare, dar între timp s-a aflat că nu era infectat cu coronavirus, ci avea TBC.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Augustin Zegrean, despre cazul primului român trimis la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

„Eu nu știu dacă legea și-a spus cuvântul sau judecătorul și-a spus cuvântul. În mod normal, dacă omul acesta suferă într-adevăr de o boală psihică, nu trebuia condamnat la închisoare pentru că în situația acestor oameni se dau altfel de pedepse, este internat într-un spital, este dus la tratament ș.a.m.d., deci nu poți să-i duci la închisoare pe oameni care suferă de boli psihice care îi fac iresponsabili pentru faptele lor”, a declarat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă, în cazul în care n-ar fi avut probleme psihice, omul respectiv ar fi meritat un an de închisoare pentru că a plecat din spital, fostul președinte al CCR a spus: „Nu judecătorul e vinovat, legea este vinovată, cel care a făcut legea. Dacă legea îl obligă pe judecător ca în astfel de situații să îi dea un an de închisoare, îi dă un an de închisoare pentru că, dacă nu respectă legea, ajunge el la închisoare. Asta e legislația care se face și asta e legislația pe care judecătorii sunt chemați să o aplice. Judecătorul român nu poate da pedepse ca judecătorul din America, care a condamnat pe un fermier să facă închisoare numai iarna, vara să își facă treaba la fermă, judecătorul român nu poate să facă asta. Judecătorul român trebuie să judece ce îi servește procurorul pe masă și atâta tot. Sigur că el are obligația să încerce să afle adevărul, dar dacă asta a avut, asta a judecat. Dacă legea îl obliga să îi dea un an de închisoare, îi dă săracul un an de închisoare”.

Întrebat dacă ar putea fi acesta un dosar de grațiere, Augustin Zegrean a adăugat: „Sigur că Președintele țării ar putea să facă un gest de clemență pentru omul acesta și n-ar face altceva decât să facă un gest nu numai de clemență, un gest de justiție, un gest de dreptate. Omul acela nu are ce să caute la penitenciar, omul acela trebuie dus la spital dacă este bolnav și să fie tratat. Știu judecătorii ce trebuie să facă cu el, de ce au făcut asta ar fi bine să explice cineva. Ar putea CSM să întrebe acolo la judecătorul care a dat această soluție”.

Ultima oră
13:14 - 5.655 de cazuri noi de coronavirus, dintre care aproape 2.600 doar în București. Încă 109 decese asociate SARS-CoV-2, printre care și o femeie nevaccinată, de 28 de ani. La ATI sunt internați 272 de pacienți cu COVID-19
13:05 - Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
13:05 - Florin Cîțu: Astăzi semnăm PNRR, este un moment istoric. Primii bani vor veni la începutul lui decembrie
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)
12:40 - DSP: În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,95 la mia de locuitori. Au fost raportate 2.600 de cazuri
12:39 - Ludovic Orban reclamă o „lovitură de partid”: Florin Cîțu nu înțelege că fie nu va mai fi prim-ministru, fie va rămâne numai din mila PSD. A devenit persona non grata pentru un număr uriaș de cetățeni (VIDEO)
12:33 - IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă (VIDEO)
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nelimitată (VIDEO)
12:19 - Florin Cîțu: Parteneriatul între PNL și președintele Klaus Iohannis, mai puternic ca niciodată. Nu există niciun parteneriat pe persoană fizică (VIDEO)