Primul român care merge la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Decizia judecătoilor este definitivă

Primul român care merge la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Decizia judecătoilor este definitivă

Un bărbat în vârstă de 36 de ani, cu probleme psihice, este primul român condamnat la închisoare cu executare, după ce a plecat din spital înainte să primească rezultatul testului de COVID-19.

În luna aprilie 2020, bărbatul a plecat din spital înainte să primească rezultatul testului de COVID-19 și a fost condamnat – în premieră pentru România – pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

El a făcut apel la prima sentinţă, dar acesta i-a fost respins, astfel că va trebui să ispăşească pedeapsa cu inchisoare dictată iniţial pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Bărbatul de 36 de ani, din comuna Grebănu, județul Buzău, a fost internat pe 19 aprilie 2020 la Spitalul Județean din Buzău, Secția de Boli Infecțioase, fiind diagnosticat cu TBC. El a fost izolat pentru că țusea foarte rău.

Între timp, s-a dovedit că bărbatul nici măcar nu era infectat cu noul coronavirus. De altfel, acesta a declarat că a fugit din spital tocmai pentru a nu lua virusul de acolo.

Bărbatul a fost găsit trei ore mai târziu de polițiști în zona Gara Boboc, în timp ce se îndrepta spre casă. Polițiștii l-au dus înapoi la spital.

Testul pentru Covid-19 i-a ieșit negativ, însă s-a confirmat suspiciunea de TBC. El a rămas internat două luni.

A doua zi după fuga lui, pe 21 aprilie, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a fost înregistrată o cauză penală având ca obiect comiterea infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, prevăzută de art. 352 alin. 1 Cod penal.

Decizia Curții de Apel Ploiești este definitivă, barbatul va merge la închisoare

Judecătoria Buzău l-a condamnat pe 10 decembrie 2020 pe Matei Strugurel la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, bărbatului i-a fost interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea.

De asemenea, este obligat la plata a 550 de lei cheltuieli de judecată, informează Spotmedia.

Magistrații Curții de Apel Ploiești au respins, miercuri, ca inadmisibil, apelul depus de Matei Strugurel, prin avocat, împotriva sentinței penale nr. 1034/10.12.2020 a Judecătoriei Buzău.

Cine este bărbatul

Bărbatul de 36 de ani are handicap psihic şi a fost rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat.

El a părăsit sistemul de protecţie în anul 2005, la vârsta de 21 de ani, după o serie de acuzaţii, nedovedite în final, la adresa conducerii de atunci a CITO Râmnicu Sărat.

Ulterior, el a fost plecat în străinătate, unde a încercat să muncească, dar s-a ocupat şi de diverse infracţiuni mărunte fără a fi însă vreodată condamnat.