Utilizarea cuptorului cu microunde este o modalitate bună de a menține temperaturile de gătire scăzute și de a limita pierderea de nutrienți și fitocompuși valoroși.
O invenție destul de recentă, din jurul anilor 1950, cuptorul cu microunde este acum utilizat pe scară largă.
Deși mulți încă se limitează la a-l folosi doar pentru a încălzi sau dezgheța alimente, este o metodă de gătit foarte valoroasă.
Cum funcționează gătitul cu microunde
De cuptor are doar aspectul, modul în care funcționează se datorează câmpului electromagnetic generat de microunde, care oscilează în principal moleculele de apă, microundele fiind cele care transferă căldura către alimentele care le conțin.
Oscilația rapidă a acestor molecule face ca partea cea mai de jos a alimentelor să se încălzească.
Prin urmare, căldura nu este transmisă de la suprafața exterioară către interior, ca într-un cuptor convențional, ci se dezvoltă în interiorul alimentelor și este apoi transmisă în exterior.
Cuptor microunde incorporabil pe Emag vezi oferta zilei!
Cu toate acestea, nu este posibil să gătești alimente de dimensiuni mari într-un cuptor cu microunde, deoarece undele electromagnetice pot pătrunde doar 4-5 centimetri în suprafața alimentelor.
Cele mai multe cuptoare cu microunde moderne oferă, de asemenea, diferite funcții, de la grill la crisp, pentru gratinare folosind puțin ulei. Alte cuptoare au un aparat de gătit cu aburi care combină microundele și aburii.
Temperatura în gătit cu microunde
Temperaturile interne sunt blocate la 100°C, adică la punctul de fierbere a apei și a uleiului, de care se poate renunța dacă se dorește, care se încălzește, dar nu atinge niciodată punctul de afumare.
Ar trebui evitat gătitul la microunde?
În ciuda numeroaselor convingeri cu privire la riscurile cuptoarelor cu microunde, este important de precizat că, până în prezent, nu există studii care să demonstreze că acestea sunt periculoase pentru sănătatea umană.
Principiul care stă la baza funcționării cu microunde permite reducerea la jumătate a timpului de gătire, minimizând astfel pierderile de nutrienți și adăugarea de condimente.
Pierderile de vitamine și minerale sunt oarecum reduse în comparație cu alte sisteme de gătire, dar ele apar și în cazul acestei metode, în special vitamina C.
Gătitul cu microunde o metodă valabilă pentru reducerea timpului de gătit
Este cu siguranță o metodă foarte valabilă pentru legume, care, atunci când sunt introduse în bucăți mici, pot fi gătite în mai puțin de 10 minute.
Un exemplu sunt cartofii mov, care, potrivit cercetărilor științifice, nu numai că se gătesc în 8 minute, dar și încărcătura glicemică este redusă: amidonul capătă o structură mai greu de descompus de amilază, enzimele secretate în timpul digestiei. Rețeta cercetătorilor cere ca tuberculii, întregi și cu pieliță, să fie gătiți la 700 de wați timp de 8 minute.
Chiar și broccoli, tăiat în buchețele, se gătește în mai puțin de 10 minute, timp care permite o bună retenție a glucozinolaților.
Cuptorul cu microunde este, de asemenea, potrivit pentru gătitul peștelui, în special al peștelui gras, deoarece acizii grași omega-3 valoroși sunt păstrați.
Viteza este un alt avantaj al gătitului la cuptorul cu microunde. Acesta acționează într-un timp foarte scurt, astfel încât orice aliment, chiar și cel congelat, poate fi gătit cu o viteză de neconceput cu mijloacele obișnuite. Timpii de gătire sunt reduși în medie la aproximativ un sfert din cei necesari prin metoda tradițională. Prin urmare, o masă poate fi gata în doar câteva minute, beneficiind de timp, un bun din ce în ce mai prețios în zilele noastre.
Pro și contra gătitului cu microunde
PRO
– Viteză
– Temperatura uniformă
– Bună retenție a nutrienților
– Retenția de glucozinolați
– Retenția de omega-3
– Posibilitatea de a reduce sau de a nu adăuga grăsimi
CONTRA
– Nu este potrivit pentru produse alimentare de mari dimensiuni
– Posibilă reducere a conținutului de vitamine B și de vitamina C