Emil Boc a dat undă verde pentru două ansambluri imobiliare gigantice care ar putea îngreuna și mai mult traficul din Cluj , dezvăluie jurnaliștii de la ziardecluj.ro. Edilul ar fi semnat avizele de oportunitate pentru proiectul Iulius Carbochim și cel care vizează platforma industrială Sanex, unde ar urma să fie construite, în cele mai aglomerate zone din Cluj, ansambluri imobiliare mixte: mall, rezidențial, birouri, zone de recreere.
Potrivit ziardecluj.ro, Iulian Dascălu va dezvolta un proiect de regenerare urbană pe platforma Carbochim. Noul proiect va include cea mai mare suprafață de retail din țară, de 115.000 de metri pătrați, un centru cultural dedicat artelor performative, conservarea și readucerea în circuitul public a două clădiri de patrimoniu industrial, un model de abordare integrată a spațiilor verzi, prin conectarea grădinii urbane de peste 4 hectare cu parcurile adiacente și prin reconfigurarea completă a infrastructurii rutiere și pietonale, un nou pod peste Someș și o pasarelă pietonală, plus un eco-cartier integrat într-un proiect mixt, infrastructură velo-pietonală pe malurile Someșului, consolidarea unui nou pol de business și cea mai mare parcare subterană din țară, cu peste 6.000 de locuri.
Pe de altă parte, sud-africanii de la Mas Real Estate și partenerii lor, Prime Kapital, au în plan să dezvolte pe platforma industrială Sanex un mare proiect cu utilizare mixtă, care încorporează retail, birouri și funcții rezidențiale.
Componenta rezidențială va avea aproximativ 1.460 de apartamente. Compania sud-africană a planificat pe acel teren și dezvoltarea unui mall regional cu o suprafață de aproximativ 73.300 de metri pătrați și circa 49.200 de metri pătrați de birouri, cu flexibilitate de realocare a suprafețelor construite între componentele proiectului, în funcție de cerere.
Decizia primarului Emil Boc vine în contextul în care un alt proiect imobiliar controversat, Transilvania Smart City, a obținut autorizațiile de urbanism și construcție de la Primăria Cluj-Napoca, deși urmează să fie ridicat lângă o fostă groapă de gunoi de la marginea orașului, în zona denumită Pata Rât, și în vecinătatea unui cimitir. Acum însă, în contextul noului proiect imobiliar avizat de autorităţile din Cluj, proiectul Transilvania Smart City pare deja tras pe linie moartă, datorită controverselor din jurul său, dar şi a locaţiei, care afectează confortul potenţialilor clienţi.
Mai multe persoane publice au luat deja distanţă față de acest proiect controversat, în spatele căruia se află Maricel Păcuraru, patronul condamnat al Realitatea PLUS. Este vorba de fostul ambasador SUA, Adrian Zuckerman, care a negat implicarea sa şi a firmei de avocatură unde activează în proiect, cât şi o delimitare venită chiar de la edilul Clujului, Emil Boc, ce a ţinut recent să precizeze că doar o mică parte din proiect a parcurs procedurile legale, restul putând chiar să nu fie aprobat.
Amintim că între 2013 și 2020, primăria condusă de Emil Boc a început desființarea gropii de gunoi și a investit 10 milioane de euro în zonă, mare parte din bani venind de la dezvoltatorii proiectului. De exemplu, municipalitatea a modernizat drumul principal și a investit în utilități și expropieri.
În paralel însă, mai bine de zece ani, aceeași primărie a ignorat complet problemele comunității sărace din Pata Rât. E vorba de 1.500 de oameni. Interesul administrației locale pentru ambițiile dezvoltatorilor imobiliari și ignorarea completă a oamenilor săraci din Pata Rât au determinat mai multe ONG-uri să organizeze un protest în fața primăriei.
Terenurile pentru proiectul imobiliar au fost cumpărate încă din 2013 de un SRL românesc deținut de offshore-uri din Gibraltar, iar în 2021 Primăria Cluj-Napoca a dat avizele pentru construirea cartierului de lux, informează Europa Liberă.
Proiectul Transilvania Smart City, dezvoltat de Chester Group Investments SRL, a primit o finanțare de 19,5 de milioane de euro de la un offhore înregistrat tot în Gibraltar, cu legături în New York. În aceeași perioadă a apărut în proiect și Adrian Alexandrov, logodnicul Elenei Udrea, fosta colegă de partid a lui Emil Boc, scrie Europa Liberă, o publicaţie finanţată de Congresul SUA.