Potrivit Infocons, în cadrul studiului au fost analizate produse, ce au următorii producători sau distribuitori: CRISTIM 2 PRODCOM SRL, Kaufland Romania S.C.S., Meda Prod ’98 S.A., S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L., S.C. Diana SRL, S.C. ELIT S.R.L., S.C. FOX COM SERV SRL, S.C. GOODIES MEAT PRODUCTION S.R.L., SC ALDIS SRL, SC SERGIANA PRODIMPEX SRL, Selgros Romania. 7% dintre produse au menționat pe etichetă, pentru producător, doar țara în care au fost fabricate, respectiv România.
Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost:
Cris-Tim Șuncă Praga 100g – 4 E-uri
Cris-Tim Șuncă Praga necalibrat – 4 E-uri
Matache Măcelaru Șuncă Praga 250g – 4 E-uri
Selgros Șuncă Praga – 6 E-uri
La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:
Meda Șuncă Praga 200g – 10 E-uri
Caroli Șuncă Praga 500g – 9 E-uri
Caroli Șuncă Praga necalibrat – 9 E-uri
E-urile din șunca Praga
E-urile identificate în produsele studiate sunt: E120 – Carmin, E250 – Nitrit de sodiu, E262 – Acetat de sodiu, E301 – Ascorbat de sodiu, E316 – Izoascorbat de sodiu, E325 – Lactat de sodiu, E326 – Lactat de potasiu, E331 – Citrat de sodiu, E407 – Caragenan, E407a – Alga Euchema prelucrata, E412 – Guma guar, E415 – Guma Xantan, E425 – Guma Konjac, E450 – Difosfati, E451 – Trifosfati, E452 – Polifosfati, E508 – Clorura de potasiu, E621 – Monoglutamat de sodiu.
„Ca mai toate mezelurile, șunca de Praga este un aliment procesat. Cu alte cuvinte, carnea din care este făcută această șuncă a trecut printr-un proces intens de prelucrare, astfel încât produsul rezultat să reziste mai mult, să aibă un gust cât mai plăcut pentru consumator și un cost cât mai mic”, potrivit infocons.ro.