Câți militari ucraineni răniți în război au fost tratați în spitalele MApN

Câți militari ucraineni răniți în război au fost tratați în spitalele MApN
Sursa foto: Freepik

Facilitățile instituite de autoritățile române, încă din primele zile ale războiului din Ucraina, pentru acordarea de asistență medicală militarilor răniți în zonele de conflict au fost doar în foarte mică măsură accesate de oficialii de la Kiev.

Doar doi militari răniți ar fi fost tratați în România

La solicitarea Gândul, Ministerul Apărării Naționale a detaliat cazurile tratate în spitalele din România în peste 550 de zile de la startul „operațiunii speciale” a Moscovei.

Cadrele medicale din spitalele, aflate sub umbrela Ministerului român al Apărării Naționale (MApN), au acordat asistență medicală pentru doar doi militari răniți în războiul din Ucraina, început în urmă cu mai bine de un an și jumătate.

Conform răspunsului trimis de oficialii Armatei la solicitarea Gândul, în perioada 24 februarie 2022 – 31 august 2023, au fost tratați doi militari ucraineni în spitalele militare din subordinea Direcției medicale a MApN.

Astfel, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București a acordat sprijin de specialitate pentru un rănit, în perioada 11 mai 2022 – 23 iunie 2022. Costul pentru îngrijirea rănitului a fost în valoare de 8.794,88 lei.

De asemenea, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, din Cluj-Napoca, a acordat sprijin de specialitate pentru un rănit, în perioada 20 iulie 2023 – 9 august 2023. Costul pentru îngrijirea rănitului a fost în valoare de 9.090,41 lei.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, luni, că ajutorul, direct și indirect, pe care România l-a acordat Ucrainei s-a ridicat la 8 miliarde de euro, recunoscut de Comisia Europeană.

România se afla pe lista statelor cărora oficialii de la Kiev le-au mulțumit pentru că oferă asistență medicală, în sistemul lor sanitar, militarilor răniți pe front.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Cât a plătit o familie pentru vacanța de 9 zile din Grecia. Alt motiv care i-a nemulțumit pe români
23:55 - Supărate din cauza regulilor, Apple și Meta spun că nu vor oferi viitoarele lor funcții și modele bazate pe inteligență artificială țările din UE
23:53 - Aida Parascan, câștigătoarea MasterChef, e o luptătoare. A rămas văduvă la 19 ani și a pierdut un copil acum 3 ani, dar a rămas puternică: „Dacă am căzut de 5 ori, m-am ridicat de 6”
23:27 - Decizia reprezentanților Lidl după gestul Sânzianei Negru și al lui Ștefan Floroaica. Au aruncat produsele magazinului la gunoi
23:26 - Oana Lis, mărturisiri emoționante despre căsnicia sa: „Dacă moare Viorel, mor și eu”
23:20 - Cel mai mare festival de muzică din Ucraina a revenit încercând să ia o pauză de la realitatea inevitabilă și crudă a războiului
23:03 - Criza din IT provocată de Crowdstrike nu s-a terminat. Mii de pasageri sunt blocați pe aeroporturile din SUA
22:59 - Lasconi (USR): Iohannis s-a îndepărtat foarte mult de români. Concediile, lipsa de comunicare nu i-au făcut bine. A renunțat la dineul NATO din SUA, la a reprezenta România, și s-a dus la mare, la Neptun
22:44 - Netanyahu a cerut să se întâlnească cu Trump săptămâna aceasta, în timpul vizitei în SUA. Nu e clar dacă Donald Trump a acceptat întâlnirea
22:34 - Țara europeană în care crește numărul deceselor cauzate de insolație. Este printre preferințele românilor pentru vacanțe