Ce au mâncat copiii din tabăra de la Păltiniș și de ce nu s-au îmbolnăvit toți

Ce au mâncat copiii din tabăra de la Păltiniș și de ce nu s-au îmbolnăvit toți
Sursa foto: Freepik

Primele concluzii ale anchetei desfășurate de Inspectorii de Sănătate Publică indică faptul că alimentele consumate de copii în tabăra de la Păltiniș ar fi provocat toxiinfecția alimentară care a dus la spitalizarea a 19 elevi. Copiii, cazați la un hotel de trei stele, au început să acuze simptome grave la scurt timp după masă, ceea ce a declanșat o intervenție de urgență.

Ce alimente au consumat copiii din tabăra de la Păltiniș

Copiii au consumat lactate, mezeluri, legume, ciorbă de pui, paste și friptură de porc. Deși micul dejun a fost servit sub formă de bufet suedez, ceea ce a permis fiecărui copil să-și aleagă alimentele, masa de seară a inclus ciorbă de pui și paste, consumate de majoritatea copiilor afectați.

Primele verificări indică faptul că aceştia au consumat şi alimente cumpărate pe cont propriu, iar şapte dintre ei se simţeau rău înainte de cină, precizează instituţia, care spune că nu exclude ca infecţia să fi fost transmisă şi prin apa de la dozatorul din incinta hotelului, nu doar prin alimente.

De ce nu s-au îmbolnăvit toți copiii

Un factor care explică de ce nu s-au îmbolnăvit toți cei 147 de copii prezenți în tabără este faptul că nu toți au consumat aceleași alimente sau apă.

Cum se simt copiii spitalizați cu toxiinfecție alimentara după tabăra de la Păltiniș

Rezultatele preliminare ale analizelor de laborator au confirmat infecții severe la 15 dintre copiii internați, cu modificări semnificative ale hemoleucogramelor. Aceste modificări includ leucocitoză și neutrofilie, indicând un răspuns inflamator puternic la infecție. Simptomele grave, precum vărsăturile repetate, au fost înregistrate la majoritatea celor afectați.

Doi dintre copiii cu simptome de toxiinfecţie alimentară au rămas internaţi în spital, unul dintre aceştia acuzând în continuare, sâmbătă, stări de rău. Ceilalți au fost externați şi au revenit în unitatea de cazare sau au fost luaţi de părinţi, anunţă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

Deși situația a fost gravă, organizatorii taberei asigură părinții că restul copiilor sunt în siguranță și continuă activitățile programate. Ancheta continuă pentru a identifica sursa exactă a contaminării și pentru a preveni alte incidente similare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:14 - Adolescentă din Mehedinți, bătută de două colege de liceu, după Balul Bobocilor. Motivul de la care a izbucnit conflictul
19:01 - Cibrian Dobre, despre mandatele de senator pierdute de POT în județul Sălaj: „Ar fi trebuit să obțină 40% din voturile exprimate de sălăjeni” (VIDEO)
18:57 - Marius Humelnicu (PSD), despre mandatele parlamentarilor POT, care ar putea fi invalidate: „Indiferent dacă suntem un partid mai vechi sau unul mai nou, trebuie să respectăm legea”
18:37 - Copil, în stare gravă la spital, după ce a suferit un atac cardio-respirator. Băiatul era în excursie, la un parc acvatic din Oradea
18:33 - Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia după căderea regimului / Ofițerii din serviciile secrete de la damasc fac dezvăluiri incendiare
18:21 - Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie, odată cu majorarea salariului minim. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Începând cu aceeaşi dată …”
18:11 - Ministerul Apărării avertizează asupra unei campanii masive de manipulări și dezinformări care circulă în spațiul public
17:49 - AEP a trimis mai multe probe Parchetului General, care arată banii băgați în campania electorală a lui Călin Georgescu: „Atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero” (VIDEO)
17:44 - Daniel Breaz, despre dosarul care îl vizează pe Horațiu Potra: „Pe mine mă frapează faptul că Georgescu avea nevoie de această pază”
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei