Ce au mâncat copiii din tabăra de la Păltiniș și de ce nu s-au îmbolnăvit toți

Ce au mâncat copiii din tabăra de la Păltiniș și de ce nu s-au îmbolnăvit toți
Sursa foto: Freepik

Primele concluzii ale anchetei desfășurate de Inspectorii de Sănătate Publică indică faptul că alimentele consumate de copii în tabăra de la Păltiniș ar fi provocat toxiinfecția alimentară care a dus la spitalizarea a 19 elevi. Copiii, cazați la un hotel de trei stele, au început să acuze simptome grave la scurt timp după masă, ceea ce a declanșat o intervenție de urgență.

Ce alimente au consumat copiii din tabăra de la Păltiniș

Copiii au consumat lactate, mezeluri, legume, ciorbă de pui, paste și friptură de porc. Deși micul dejun a fost servit sub formă de bufet suedez, ceea ce a permis fiecărui copil să-și aleagă alimentele, masa de seară a inclus ciorbă de pui și paste, consumate de majoritatea copiilor afectați.

Primele verificări indică faptul că aceştia au consumat şi alimente cumpărate pe cont propriu, iar şapte dintre ei se simţeau rău înainte de cină, precizează instituţia, care spune că nu exclude ca infecţia să fi fost transmisă şi prin apa de la dozatorul din incinta hotelului, nu doar prin alimente.

De ce nu s-au îmbolnăvit toți copiii

Un factor care explică de ce nu s-au îmbolnăvit toți cei 147 de copii prezenți în tabără este faptul că nu toți au consumat aceleași alimente sau apă.

Cum se simt copiii spitalizați cu toxiinfecție alimentara după tabăra de la Păltiniș

Rezultatele preliminare ale analizelor de laborator au confirmat infecții severe la 15 dintre copiii internați, cu modificări semnificative ale hemoleucogramelor. Aceste modificări includ leucocitoză și neutrofilie, indicând un răspuns inflamator puternic la infecție. Simptomele grave, precum vărsăturile repetate, au fost înregistrate la majoritatea celor afectați.

Doi dintre copiii cu simptome de toxiinfecţie alimentară au rămas internaţi în spital, unul dintre aceştia acuzând în continuare, sâmbătă, stări de rău. Ceilalți au fost externați şi au revenit în unitatea de cazare sau au fost luaţi de părinţi, anunţă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

Deși situația a fost gravă, organizatorii taberei asigură părinții că restul copiilor sunt în siguranță și continuă activitățile programate. Ancheta continuă pentru a identifica sursa exactă a contaminării și pentru a preveni alte incidente similare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)