Cea mai lungă zi din an. Psihologul Lorena Diaconescu, pe B1 TV, despre cum ne influențează solstițiul de vară: „Soarele are efect terapeutic” (VIDEO)

Cea mai lungă zi din an. Psihologul Lorena Diaconescu, pe B1 TV, despre cum ne influențează solstițiul de vară: „Soarele are efect terapeutic” (VIDEO)
foto: Pixabay

Cea mai lungă zi din anul 2021 are loc chiar astăzi, 21 iunie, și marchează debutul verii astronomice. Altfel spus, ziua se va întinde pe 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va dura doar 8 ore și 28 de minute. La Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, psihologul Lorena Diaconescu a explicat în cel fel ne influențează solstițiul de vară.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Psihologul Lorena Diaconescu, pe B1 TV, despre cum ne influențează solstițiul de vară, sau cea mai lungă zi din an

„Mai degrabă aș spune că ne influențează și nu ne afectează. Starea de bine pe care o remarcăm de obicei în diminețile de vară fără un motiv aparent se datorează luminii solare, care știm foarte bine că influențează într-o mare măsură unele funcții biologice, dar și instincte. Observăm, așadar, o îmbunătățire a tonusului fizic și psihic. Am putea să facem aici precizarea că lumina artificială de care ne folosim de obicei pentru a ne desfășura activitățile pe timpul iernii sau seara pe timpul verii, după apusul Soarelui, nu are aceste efecte asupra organismului uman și sunt o serie de cercetări și de studii care s-au efectuat în ultimele decenii și care au demonstrat clar că plantele, de exemplu, evoluează mai bine în lumina naturală – la fel se întâmplă și cu reacțiile biologice ale organismului uman”, a declarat psihologul.

Soarele, spune Lorena Diaconescu, are efect terapeutic.

„Este un fapt deja cunoscut de toată lumea. Lumina solară scade nivelul de stres, îmbunătățește somnul prin reglarea nivelului de melatonină produsă de creier și crește și nivelul de serotonină, îmbunătățind astfel dispoziția. Totuși, ar trebui să nu îi neglijăm pe cei care sunt predispuși la tulburare afectivă sezonieră, pe care noi o cunoaștem și știm că apare de obicei toamna sau în preajma sărbătorilor de iarnă, dar care se poate manifesta și pe timp de vară în anumite cazuri, nu foarte frecvente, dar se întâmplă și am avea aici exemplul perioadei acesteia îndelungate de ploi sau unele perioade de caniculă, ori schimbările bruște de temperatură care mai apar sau multe alte fenomene care pot declanșa anumite stări. Dacă ne gândim că solstițiul de vară marchează începutul perioadei de concendii și de vacanțe, reprezintă, iată, un moment important în care ne setăm așteptările pozitive și cred că a ne seta așteptări pozitive și a ne face planuri pentru vacanță reprezintă deja o sursă de ridicare a nivelului stării de bine”, a adăugat ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`