Cea mai lungă zi din an. Psihologul Lorena Diaconescu, pe B1 TV, despre cum ne influențează solstițiul de vară: „Soarele are efect terapeutic” (VIDEO)

Cea mai lungă zi din an. Psihologul Lorena Diaconescu, pe B1 TV, despre cum ne influențează solstițiul de vară: „Soarele are efect terapeutic” (VIDEO)
foto: Pixabay

Cea mai lungă zi din anul 2021 are loc chiar astăzi, 21 iunie, și marchează debutul verii astronomice. Altfel spus, ziua se va întinde pe 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va dura doar 8 ore și 28 de minute. La Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, psihologul Lorena Diaconescu a explicat în cel fel ne influențează solstițiul de vară.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Psihologul Lorena Diaconescu, pe B1 TV, despre cum ne influențează solstițiul de vară, sau cea mai lungă zi din an

„Mai degrabă aș spune că ne influențează și nu ne afectează. Starea de bine pe care o remarcăm de obicei în diminețile de vară fără un motiv aparent se datorează luminii solare, care știm foarte bine că influențează într-o mare măsură unele funcții biologice, dar și instincte. Observăm, așadar, o îmbunătățire a tonusului fizic și psihic. Am putea să facem aici precizarea că lumina artificială de care ne folosim de obicei pentru a ne desfășura activitățile pe timpul iernii sau seara pe timpul verii, după apusul Soarelui, nu are aceste efecte asupra organismului uman și sunt o serie de cercetări și de studii care s-au efectuat în ultimele decenii și care au demonstrat clar că plantele, de exemplu, evoluează mai bine în lumina naturală – la fel se întâmplă și cu reacțiile biologice ale organismului uman”, a declarat psihologul.

Soarele, spune Lorena Diaconescu, are efect terapeutic.

„Este un fapt deja cunoscut de toată lumea. Lumina solară scade nivelul de stres, îmbunătățește somnul prin reglarea nivelului de melatonină produsă de creier și crește și nivelul de serotonină, îmbunătățind astfel dispoziția. Totuși, ar trebui să nu îi neglijăm pe cei care sunt predispuși la tulburare afectivă sezonieră, pe care noi o cunoaștem și știm că apare de obicei toamna sau în preajma sărbătorilor de iarnă, dar care se poate manifesta și pe timp de vară în anumite cazuri, nu foarte frecvente, dar se întâmplă și am avea aici exemplul perioadei acesteia îndelungate de ploi sau unele perioade de caniculă, ori schimbările bruște de temperatură care mai apar sau multe alte fenomene care pot declanșa anumite stări. Dacă ne gândim că solstițiul de vară marchează începutul perioadei de concendii și de vacanțe, reprezintă, iată, un moment important în care ne setăm așteptările pozitive și cred că a ne seta așteptări pozitive și a ne face planuri pentru vacanță reprezintă deja o sursă de ridicare a nivelului stării de bine”, a adăugat ea.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)