Cutremurele îi sperie foarte tare pe români, mai ales pe cei care locuiesc la bloc. În cazul unui seism e foarte important să respectăm o serie de recomandări pentru a fi în siguranță.
În țara noastră cutremurele sunt destul de dese, mai ales în zona Vrancea. Din fericire, acestea au o magnitudine mică, iar majoritatea nu prea se simt.
La întrebarea legată de cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur părerile sunt împărțite. Unii se simt în siguranță la parter, în timp ce alții spun că cel mai sigur e să stai la etaj. Totul depinde de intensitatea cutremurului și de construcția clădirii. Marius Marinescu, expert în construcții civile, a spus că e mai sigur să stai la un etaj superior. Acest lucru a fost constatat și după cutremurul din 1977, în urma căruia au murit peste 1.500 de oameni, când mulți din cei care se aflau la etaje superioare au reușit să supraviețuiască, scrie Româniatv.
Iată pașii simpli de urmat în timpul unui cutremur pentru a te menține în siguranță. E important de reținut că moartea sau rănirea au loc atunci când oamenii cad încercând să meargă sau să alerge în timpul cutremurului sau când sunt loviți de obiecte care cad. Ideal ar fi ca în timpul unui cutremur să te așezi, să te acoperi și să te ții:
Așază-te la sol în mâini și genunchi.
Acoperă-ți capul și gâtul cu brațele.
Ține-te până când tremurul se oprește.