Cetățenii UE pot primi despăgubiri din partea statului din cauza aerului prea poluat

Cetățenii UE pot primi despăgubiri din partea statului din cauza aerului prea poluat
Poluarea aerului. Sursa foto: Pixabay

Cetăţenii Uniunii Europene pot cere despăgubiri de la guverne dacă sănătatea lor a fost afectată de poluarea excesivă a aerului, a declarat miercuri un consilier de primă instanţă.

Statele UE ar putea plăti daune cetățenilor din cauza poluării aerului

În opinia sa, avocatul general Juliane Kokott a spus că „o încălcare a valorilor limită pentru protecția calității aerului conform legislației UE poate da naștere la dreptul la despăgubiri din partea statului”.

Avocații Generali oferă în mod obișnuit îndrumări juridice Curții Europene de Justiție. Opiniile lor nu sunt obligatorii pentru instanța din Luxemburg, dar sunt respectate în majoritatea cazurilor, scrie AP.

Instanța a analizat chestiunea după ce un reclamant parizian a cerut statului francez daune în valoare de 21 de milioane de euro, susținând că poluarea aerului în creștere din capitala Franței i-a afectat sănătatea. El a spus că statul francez este răspunzător pentru acest prejudiciu, deoarece nu a asigurat respectarea limitelor UE.

Curtea Administrativă de Apel din Versailles, Franța, care se află în judecată, a întrebat Curtea de Justiție dacă și în ce condiții, persoanele fizice pot cere despăgubiri de la stat pentru prejudiciul sănătății cauzat de încălcarea valorilor limită UE.

În 2019, Curtea de Justiție a constatat că Franța a depășit „în mod sistematic și persistent” limita anuală pentru dioxid de azot din 2010. În plus, instanța administrativă supremă a Franței a amendat anul trecut guvernul președintelui Emmanuel Macron cu 10 milioane de euro pentru că nu a reușit să reducă aerul. poluare la niveluri acceptabile.

Vinovăția statului, dificil de dovedit

Kokott a considerat că condițiile pentru răspunderea statului aplicate în acest caz, deși stabilirea unei „legături de cauzalitate directă” între încălcarea gravă a normelor privind calitatea aerului și daunele specifice aduse sănătății ar putea fi dificil de dovedit.

Avocatul general a mai subliniat „că, chiar dacă s-ar dovedi o legătură directă între o încălcare gravă a valorilor limită și prejudiciul sănătății, problema nu s-ar termina aici”.

„Mai degrabă, statul membru se poate exonera prin demonstrarea că o asemenea depășire a valorilor limită ar fi avut loc și dacă ar fi adoptat în timp util planuri de calitate a aerului care îndeplinesc cerințele directivei”, a spus instanța într-un comunicat de presă.

România se confruntă cu pericolul unor sancțiuni drastice din cauza poluării din marile orașe, așa cum o recunoaște și ministrul Mediului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`